Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά την έναρξη της κατ΄ιδίαν συνάντησής τους οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, αγαπημένε μου Νίκο. Καταρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω για την πολύ μεγάλη τιμή να παρευρεθείς και να μιλήσεις την πρώτη μέρα του 14ου Συνεδρίου μας. Εξάλλου οι δεσμοί μεταξύ των δύο κομμάτων μας είναι γνωστοί και ιστορικοί.

Θέλω να επισημάνω, όμως, ότι η επίσκεψή σου συμπίπτει και με μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επικείμενο ταξίδι μου στην Ουάσινγκτον, τον συντονισμό των ενεργειών της Ελλάδος και της Κύπρου, σε μία εποχή όπου, δυστυχώς, ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην ήπειρό μας.

Θα συζητήσουμε βεβαίως και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Θα έχω την ευκαιρία να σε ενημερώσω για την επικείμενη επίσκεψή μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Κυριακή, αλλά και για την άφιξη του Πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, σε δύο εβδομάδες, στην πατρίδα μας.

Ελλάδα και Κύπρος, πάντα απόλυτα εναρμονισμένες και ευθυγραμμισμένες, αγωνίζονται για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπότε και πάλι θέλω να σε καλωσορίσω στην Αθήνα και να σου ευχηθώ μία πολύ ευχάριστη διαμονή.

Ν. Αναστασιάδης: Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο. Κάθε φορά επισκέπτομαι την Ελλάδα με ιδιαίτερη χαρά, ιδιαίτερα όταν έχουμε την ευκαιρία να έχουμε αυτές τις καθιερωμένες συναντήσεις συντονισμού, από κοινού δράσεων, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όμως όσοι τουλάχιστον έχουμε την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, επιτυγχάνουμε στόχους όπως ήταν οι τριμερείς συνεργασίες, όπως ήταν οι «Χώρες του Νότου» που ήταν κοινές πρωτοβουλίες, όπως είναι ο συντονισμός μας στην Ευρώπη, οι κοινές μας θέσεις όσον αφορά τα καθ’ημέραν συμβαίνοντα είτε επί τοπικού, είτε επί διεθνούς επιπέδου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί πραγματικά η αποδοχή της πρόσκλησης -που ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα να προσφωνήσω το Συνέδριο – θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε μία σειρά από θέματα ενδιαφέροντος, γιατί είχα επισκεφτεί και εγώ τη Σαουδική Αραβία, όπως ξέρεις, και ο Πρίγκιπας θα είναι στις 17 (Μαΐου στην Κύπρο) -νομίζω κάπως νωρίτερα- και συνεπώς έχουμε κάθε ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά, ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά την ίδια ώρα, βεβαίως, θα μας απασχολήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, και τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία βεβαίως, που είναι μία κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που επεσυνέβη με τα ίδια επιχειρήματα μάλιστα προ 48 χρόνων, το 1974 στην Κύπρο, αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντοτε καθοδηγούσαν τις κοινές πολιτικές που ακολουθούμε και που μας έχουν καθιερώσει, θα πρέπει να τονιστεί, ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Και πάλι σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και προσβλέπω στα όσα θα διαμειφθούν προς όφελος και των δύο χωρών.