Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, καθώς και οι προσπάθειες της Λευκωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε τη στήριξή του στις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει υποβάλει ο κ. Αναστασιάδης.

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, φέρνουν την Ανατολική Μεσόγειο ξανά στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων και της συζήτησης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανοικοδόμηση και εξοπλισμό, με δωρεά της Ελλάδας, του Πυροσβεστικού Σταθμού Επταγώνιας Κύπρου, ο οποίος είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021, καθώς και της προμήθειας δύο σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων. Υλοποιείται, με τον τρόπο αυτό, δέσμευση που είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, σε έμπρακτη ένδειξη της αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατίας, Ιωάννης Παπαμελετίου, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.