Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης

Κύριε Βαρουφάκη, αν πιστεύετε πραγματικά ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπείτε, έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ.

Βρήκα, όμως, πολύ ενδιαφέρουσα την αναφορά σας στο 2015 και δεν μπορώ να την αφήσω ασχολίαστη, στο βαθμό που αναφέρθηκε στην περίοδο αυτή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες Ερινύες γι΄ αυτά τα οποία έγιναν αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε, όμως, την ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν τα πράγματα τελικά, μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα το οποίο προκάλεσε ο κ. Τσίπρας ακριβώς εφτά χρόνια πριν, στις 5 Ιουλίου του 2015.

Ας φρεσκάρουμε λοιπόν λίγο τη μνήμη σας και να θυμηθούμε πολύ περιεκτικά και περιληπτικά τι ακριβώς έγινε αυτούς τους έξι μήνες: προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές, κ. Τσίπρα, ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή για να «σκίσετε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο»; Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, εσείς προκαλέσατε τις εκλογές και αναγνωρίσατε σήμερα -είπατε κάτι το οποίο δεν το είχατε ξαναπεί, τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ξανακούσει- ότι η χώρα ήταν «χρεοκοπημένη», λέει, «το 2014».

Το εύλογο ερώτημα λοιπόν, κ. Τσίπρα, εάν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2014, γιατί κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό και τάξατε όλα αυτά τα οποία είπατε στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»; Γιατί εξαπατήσατε τους Έλληνες ότι θα «σκίσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο», ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα αυξήσετε συντάξεις και επιδόματα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός ακόμα δεν τα έχει ξεχάσει.

Και τι πραγματικά έγινε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος, όταν κλείσατε τις τράπεζες με τους τραγικούς χειρισμούς σας; Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη, για να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» που κανείς δεν καταλάβαινε σε τι ακριβώς έλεγε «όχι», για να έρθετε μια εβδομάδα μετά να κάνετε μία εμβληματική «κωλοτούμπα» και να συμφωνήσετε στο τρίτο μνημόνιο; Το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο;

Γι΄ αυτό σας κατηγορεί ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε, διότι δεν τιμήσατε αυτό το οποίο ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφιζε ο ελληνικός λαός -«όχι», σε τι αναρωτιέμαι- και τελικά ευτυχώς πρυτάνευσε έστω και την τελευταία στιγμή η λογική και δεν οδηγηθήκαμε σε μια άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη.

Και πήγατε μετά από 14 ώρες «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και μας φέρατε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί ακριβώς λοιπόν, κ. Τσίπρα, από όλα αυτά είστε υπερήφανος; Γιατί εξαπατήσατε τους Έλληνες; Γιατί τους είπατε ψέματα μία φορά όταν εκλεγήκατε; Γιατί τους είπατε ψέματα δεύτερη φορά όταν τους βάλατε να ψηφίσουν; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά ότι δήθεν φέρατε μια πρόταση βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόταση όταν φέρατε ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο τελικά σας ανάγκασε να επιβάλετε μια αυστηρή πολιτική λιτότητας σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη αναπτυσσόταν; Και όλες οι άλλες οικονομίες του Νότου έτρεχαν με γρήγορους ρυθμούς και εσείς εδώ ερχόσασταν και αυξάνατε τους φόρους και κόβατε τις συντάξεις και επιβάλλατε μια ακραία λιτότητα στη μεσαία τάξη.

Τι ακριβώς θα θυμούνται και θυμούνται τελικά, κ. Τσίπρα, οι Έλληνες από την τετραετή σας διακυβέρνηση; Τι θυμούνται; Για να πάμε να δούμε. Αν ρωτήσετε αυτά τα καφενεία στα οποία πάτε και λέτε ότι -πείτε μου και εμένα πού είναι αυτά τα καφενεία στα οποία είναι τόσο αγανακτισμένος ο κόσμος με τη Νέα Δημοκρατία- αλλά από τα δικά σας 4,5 χρόνια, τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες;

Σας διαβεβαιώνω ότι οι τραυματικές αναμνήσεις του 2015 δεν έχουν σβήσει. Δεν έχουν σβήσει από τη μνήμη τους. Φροντίζει ο κ. Βαρουφάκης να τις θυμίζει. Και όταν έρχεστε ταυτόχρονα και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν μια προβολή και να λένε «λες να μας ξανατύχει τέτοιο κακό; Λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο με μία σύμπραξη»; Διότι δεν σας βλέπω και πολύ μακριά τον έναν από τον άλλον. Και νομίζω ότι όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη στο μυαλό, θα «αναπολούν» με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.

Έρχεστε, λοιπόν, εδώ και υπερασπίζεστε μια περίοδο η οποία υπήρξε δραματική και τραυματική για τη χώρα. Μια περίοδο η οποία διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τα πρωτοσέλιδα και πώς σας εμφάνιζαν, να θυμίσω αυτά τα οποία έλεγε ο σύντροφός σας, ο κ. Mélenchon, για εσάς προσωπικά; Για την «κωλοτούμπα» την οποία κάνατε βέβαια, γιατί δεν υπηρετήσατε τις αξίες της Αριστεράς; Ολους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε, κ. Τσίπρα, όλους.

Και για αυτό σήμερα εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας, όπως σας έχω πει πολλές φορές.

Στις εκλογές -επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές- θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. ‘Oταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, πράγματι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε «τι θυμόμαστε ακριβώς από την τετραετία Τσίπρα»; Τι θυμόμαστε; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.

Τουλάχιστον για εμάς, ναι, ο ελληνικός λαός θα πει: μείωσαν την ανεργία, έφεραν επενδύσεις, μείωσαν φόρους και εισφορές. Εξοπλίσαμε τη χώρα, προστατεύσαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Εσείς ακριβώς τι θα πείτε;

Και επειδή -για ακόμα μία φορά- μας είπατε τι καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε μέχρι σήμερα καμία απάντηση: εάν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία; Γιατί έγινε αυτό; Γιατί; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του ελληνικού λαού, τελικά; Ήταν τα Μέσα, τα «εξαγορασμένα», τα οποία προέβαλαν μία στρεβλή κατάσταση της χώρας και τελικά ξεγελάστηκε ο ελληνικός λαός;

Εν πάση περιπτώσει, φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της. Εγώ δεν βλέπω Υπουργούς, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μία Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια.

Θα έχουμε την ευκαιρία, την επόμενη εβδομάδα, να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και μεγάλος όγκος, ακόμα, νομοθετικός ο οποίος έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά φοβάμαι, κ. Τσίπρα, ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά.

Έρχομαι, τώρα, σε μία σειρά από θέματα τα οποία θίξατε στην πρωτολογία σας, εκτός ημερήσιας διάταξης προφανώς. Και μάλιστα μου κάνει πολύ εντύπωση σε μία συζήτηση που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί προνομιακό πεδίο δήθεν για εσάς, καθώς εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί αφιερώσατε δέκα λεπτά μόλις αντικρούοντας τα δικά μου επιχειρήματα και 30 λεπτά μιλώντας για θέματα όπως τα εξωτερικά, η Novartis ή ο χρόνος των εκλογών;

Ίσως, τελικά, δεν είχατε τόσα επιχειρήματα στη φαρέτρα σας, όταν ισχυρίζεστε ότι κάναμε το άσπρο-μαύρο ως προς τις παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει στην κοινωνική μας πολιτική. Γιατί πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν τόσες θέσεις εργασίας; Έγιναν παρεμβάσεις που επιτάχυναν τις συντάξεις, ναι ή όχι; Εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας; Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Έγιναν παρεμβάσεις ως προς πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες; Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιδομάτων;

Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε αυτά, διότι είναι πολύ απλά αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι προφανώς όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν θεραπεύουν όλες τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας. Και δεν θωρακίζουν πλήρως τους Έλληνες απέναντι σε μία παγκόσμια έξαρση του πληθωρισμού την οποία, δυστυχώς, έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμα για κάποιο διάστημα και η πατρίδα μας. Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι αυτόματα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας.

Κατ’ αρχάς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, κ. Βαρουφάκη, σε όλους τους κλάδους και αν πράγματι υπάρχουν περιστατικά σαν και αυτά τα οποία καταγγέλλετε -και υπάρχουν περιστατικά σήμερα εκμετάλλευσης εργαζόμενων στον τουρισμό από ασύδοτους εργοδότες, είναι μία αλήθεια αυτό- αυτά τα περιστατικά να βοηθήσουμε όλοι να καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές, να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.

Μαζί θα είμαστε σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν έχουμε, εμείς, κανένα λόγο να μην συνταχθούμε με τους εργαζόμενους των οποίων τα δικαιώματα αυτή τη στιγμή καταστρατηγούνται συχνά από εργοδοσίες οι οποίες είναι αυθαίρετες. Και έχω προειδοποιήσει τον κλάδο το τουρισμού και τους εργοδότες.

Θεωρώ ότι οι πιο πολλοί εργοδότες, επί της αρχής, είναι καλοί εργοδότες και προσπαθούν να έχουν μία σχέση με το κόσμο της εργασίας η οποία να είναι υποστηρικτική και να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να παρέχουν καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν σαφέστατα, όμως, και εξαιρέσεις και ενδεχομένως αρκετές εξαιρέσεις. Και δεν είναι δυνατόν σε μία χρονιά όπου ο τουρισμός μας πηγαίνει για ρεκόρ -κόντρα φυσικά στις προβλέψεις και στις «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης- να υπάρχουν τέτοια περιστατικά που όλοι θέλουν την πίτα αποκλειστικά για τον εαυτό τους και δεν μοιράζονται το μερίδιο της επιτυχίας με τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Από εκεί και πέρα, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα τα οποία έθιξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωτολογία του. Μου έκανε πολλή εντύπωση το γεγονός, κ. Τσίπρα, ότι θεωρήσατε ότι υπέστην «Βατερλό» στο Ευρωκοινοβούλιο χθες επειδή μίλησα σε «άδεια» αίθουσα. Μίλησα σε «άδεια» αίθουσα, ναι. Αυτή είναι η φωτογραφία από τη δική σας ομιλία, θα σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. «Τρεις και ο κούκος» λέγεται αυτό, αν αυτό που υπέστην εγώ είναι «Βατερλό». Σας την καταθέτω, έτσι για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας.

Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, όταν πηγαίνουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο -κι αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων άλλων χωρών- η συμμετοχή από τους ευρωβουλευτές είναι σχετικά περιορισμένη, ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει το Ευρωκοινοβούλιο αν πραγματικά θεωρεί ότι πρέπει με αυτόν τον τρόπο να συμπεριφέρεται σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι πηγαίνουν και μιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, αυτό το οποίο έγινε χθες δεν αποτέλεσε καμία προσωπική ιδιαιτερότητα, εσείς σε λιγότερους βουλευτές μιλήσατε όταν πήγατε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018.

Ενδιαφέρουσα, επίσης, και η αναφορά σας στον Orwell. Αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι ο Orwell ήταν ένας συγγραφέας ο οποίος ενώ ξεκίνησε αριστερός -πήγε να πολεμήσει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον εμφύλιο στην Ισπανία- έγραψε πολλά βιβλία. Δύο είναι τα πιο σημαντικά του, το «1984», έγραψε όμως και τη «Φάρμα των Ζώων», που -για όσους δε γνωρίζουν- αποτέλεσε ένα μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου απολυταρχισμού. Άλλαξε απόψεις ο Orwell κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δε νομίζω ότι είναι ο συγγραφέας τον οποίον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά όταν θέλετε να κάνετε τέτοιες αντιπαραβολές.

Έρχομαι όμως τώρα στην ουσία των όσων είπατε για τα εξωτερικά ζητήματα…Τώρα το πόσο Σοσιαλιστές είστε εσείς, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα, το οποίο θα το κρίνει η Ιστορία…Ναι, εντάξει. Ναι κ. Τσακαλώτε μου, εσείς τα έχετε διαβάσει όλα και είστε τόσο μορφωμένος πια, ναι, που δε σας αντέχει καν… Την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει καν το κόμμα σας. Εν πάση περιπτώσει, λίγο λιγότερη αλαζονεία δε θα έβλαπτε, ειδικά από εσάς.

Λοιπόν, κ. Τσίπρα, εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μια βαθιά μειονεκτική θέση, ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε λίγο αυτά τα οποία μας είπατε σχετικά με το τι έγινε ή δεν έγινε στη Μαδρίτη και γιατί θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας επειδή στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, κ. Τσίπρα, και ακολουθούσαμε τη δική σας προτροπή θα ήμασταν ή δεν θα ήμασταν η μόνη, η μοναδική χώρα, η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Ρωτώ. Θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Υποδείξτε μου μία ακόμα, μία. Θα ήμασταν η μοναδική.

Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου, της Ουκρανίας ή στο στρατόπεδο του Putin; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα εάν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ η οποία δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να κάνει τι; Να το ξεκαθαρίσουμε. Να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός ισχυρότερου γείτονα ο οποίος σκοπεύει να καταλάβει τη χώρα.

Θέλετε, δηλαδή, μέσα από τη λογική του «επιτήδειου ουδέτερου» να εξισώσετε το θύμα με τον θύτη και να μας τοποθετήσετε στη λάθος μεριά της Ιστορίας. Όχι κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα ανήκε και ανήκει πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε με τον αμυνόμενο ο οποίος δέχεται μια σφοδρή επίθεση από τον επιτιθέμενο. Είμαστε με τις συμμαχίες μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Και έχουμε έναν λόγο παραπάνω -όπως σας έχω πει πολλές φορές- να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι στη θέση μας, διότι πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις, άλλων δυνάμεων, οι οποίες μπορεί στην περίπτωση που η Ρωσία επικρατήσει σε αυτό τον πόλεμο να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Και νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Και, εν πάση περιπτώσει, είπατε -για ακόμη μία φορά- ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη διάσκεψη κορυφής στη Μαδρίτη. Δεν αντιλαμβάνομαι την επιχειρηματολογία σας γύρω από το ζήτημα αυτό. Τι αποφασίστηκε ακριβώς στη Μαδρίτη, κ. Τσίπρα;

Πρώτον, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε σύμφωνος με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Να τοποθετηθείτε, παρακαλώ, με σαφήνεια σήμερα. Εάν εσείς ήσασταν Πρωθυπουργός, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Περιμένω, λοιπόν, μία συγκεκριμένη απάντηση.

Γιατί αποτέλεσε ήττα για τα εθνικά συμφέροντα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις διεθνείς σχέσεις. Είναι καλό ή είναι κακό αυτό για την Ελλάδα και για τη Συμμαχία συνολικά;

Και εν πάση περιπτώσει τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες πήρε ουσιαστικά πίσω το βέτο το οποίο έθεσε; Με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Εξακολουθείτε και κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μία πολύ μακρά διαδικασία για την οποία χρειάζονται πολλά στάδια έγκρισης και σήμερα, καθώς φαίνεται, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της.

Και να σας πω και κάτι τελευταίο; Εάν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη από αυτή την υπόθεση, πώς μπορώ να εξηγήσω τις παροτρύνσεις του κ. Erdoğan και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας «μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη», αφού είμαι τόσο επιζήμιος για τα συμφέροντα της Τουρκίας; Για εξηγήστε το αυτό. Διότι δεν αντέχει στην απλή βάσανο της λογικής.

Και εν πάση περιπτώσει να ακούσω την παρότρυνσή σας ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αποκρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα προτάσσοντας ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Πρώτος εγώ το ζήτησα, κ. Τσίπρα. Πού ήσασταν ακριβώς όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν ακριβώς σε αυτό το μέτωπο το οποίο εσείς ο ίδιος, τώρα, με καθυστέρηση ζητάτε να συγκροτηθεί, όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Πού ήσασταν εσείς όταν δεν ψηφίσατε την πρόσθετη επένδυση στα Rafale;

Απόντες ήσασταν. Ήσασταν απόντες διότι η άποψή σας φαίνεται ότι εκφράστηκε καλά από τον συνονόματο ξάδερφό σας, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας το ξαναπώ. Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας όταν πρόκειται για προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Θα σας παρακαλούσα, όμως, την επόμενη φορά αυτά να μη μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας και από τον τρόπο με τον οποίο κινείστε εντός του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Έρχομαι, τώρα, σε ένα ζήτημα στο οποίο δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ εκτενώς, αλλά είδα ότι αρπάξατε την ευκαιρία και κάνατε μία αναφορά: στο ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, και αναφέρομαι στο ζήτημα της Novartis.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει, κ. Τσίπρα, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και αυτό είναι το εξής: δύο κορυφαίοι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας -o ένας, φερόμενος ως ο στενότερος συνεργάτης σας- οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτό είναι γεγονός. Και προσέξτε, κυρίως με την ατιμωτική κατηγορία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Συγγνώμη, τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ, στο Ειδικό Δικαστήριο για κακούργημα πάει και εσείς χειροκροτείτε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί ακριβώς; Πολύ ωραία. Χαίρομαι που με ρωτάτε. Γιατί λοιπόν παραπέμπεται;

Παραπέμπεται, πάμε να δούμε, λοιπόν, γιατί παραπέμπεται. Για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και για την υπόθεση Novartis, αλλά και για άλλες μεθοδεύσεις, ώστε να διωχθούν αλλά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος, ο κ. Παπαχρήστος.

Λοιπόν, μιλάτε για το βούλευμα. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι λέει το βούλευμα; Λοιπόν, λίγη υπομονή παρακαλώ πολύ. Το βούλευμα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία έχω διαβάσει. Φαντάζομαι στο ίδιο βούλευμα αναφέρεστε και εσείς. Έτσι δεν είναι; Δεν διαβάσαμε διαφορετικά βουλεύματα.

Πάμε λοιπόν να ακούσει η Εθνική Αντιπροσωπεία και να ακούσουν και οι Έλληνες τι λέει το περιβόητο βούλευμα για το οποίο εσείς πανηγυρίζετε. Πανηγυρίζετε γι’ αυτά τα οποία θα ακούσετε. Ακούστε λοιπόν.

«Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από αρχές μήνα Μαρτίου 2017 μέχρι 23 Μαρτίου με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του ως ασύμβατο με αυτό, παρενέβη στο έργο της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου» -ο κ. Παπαγγελόπουλος όλα αυτά- «η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν διάπραξη αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, συνταγογράφησης, φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, Novartis θυγατρικής».

Λοιπόν, «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της», ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κα Ράικου, «και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία», ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα, ακούστε, «της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή, προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτή εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία».

Σε απάντηση της Εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», ο άνθρωπος στον οποίο εσείς είχατε αναθέσει την αρμοδιότητα της προώθησης της διαφάνειας, είπε στην κα Ράικου, διατύπωσε σε βάρος της απειλή, με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Ωραία μπουμπούκι διαλέξατε για Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Και στη συνέχεια, «προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή της και να ενδώσει στις παράνομες προτροπές του, φρόντισε να διοχετεύσει προς δημοσίευση στην εφημερίδα Documento», ορίστε, εδώ το πρωτοσέλιδο, στις 23/3/2017, «στοχευμένα, εντελώς αβάσιμη αναφορά ενέχουσα απειλή ενάρξεως πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της». Πάρτε τα, να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο.

Και ταυτόχρονα, επειδή μιλάμε πολύ εδώ για Κράτος Δικαίου, το Κράτος Δικαίου εγώ το αντιλαμβάνομαι να έχει δύο βασικούς πυλώνες: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είδαμε πόσο ανεξάρτητη ήταν η Δικαιοσύνη επί ημερών σας. Δεύτερος πυλώνας του Κράτους Δικαίου, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας κατηγορείται γιατί ακριβώς; Για παρεμβάσεις στον χώρο της ενημέρωσης μέσω ενός χειραγωγημένου διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών. Μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Και εσείς καμαρώνετε τώρα.

Καμαρώνετε γιατί ακριβώς; Διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος όντως παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με λιγότερες κατηγορίες από όσες του είχε αποδώσει η ανάκριση. Αλήθεια είναι αυτό. Και σεβόμαστε το πόρισμα και το βούλευμα των δικαστών. Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του σκέψεις για το πόσο έχει εσωτερική συνέχεια. Όντως παραπέμπεται για λιγότερες.

Άρα τι είναι; «Ολίγον έγκυος»; Είναι «ολίγον ένοχος»; Είναι υπόδικος για κακούργημα και παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Και εσείς όλοι χειροκροτείτε και λέτε «θρίαμβος, θρίαμβος». Δεν παραπέμπεται για όλα όσα του προσάψαμε, παραπέμπεται για κάποια. Και για κάποια κατ’ εξακολούθηση. Διότι εδώ το βούλευμα δεν μιλάει μόνο για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis. Μιλάει για μια σειρά από παρεμβάσεις.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος φαίνεται να είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Κανονικό παραδικαστικό και παρενέβαινε για λογαριασμό της πολιτικής εξουσίας, για λογαριασμό του εαυτού του, αυτό δεν διευκρινίζεται, πάντως έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στη Δικαιοσύνη. Και έρχεστε εσείς εδώ να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

Και κάτι ακόμα. Εσείς ήρθατε εδώ, κ. Τσίπρα, θυμάστε τις απίστευτες ιστορίες με τον κ. Παπαγγελόπουλο κάτω από τις νεραντζιές του Μαξίμου να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο; Κρεμάσατε δέκα πολιτικούς σας αντιπάλους «στα μανταλάκια». Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης αυτής; Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης; Η Εισαγγελέας αρχειοθέτησε εννιά από τις δέκα υποθέσεις.

Μιλήσατε για «συγγνώμη». Εσείς, στον κ. Πικραμένο ο οποίος με τρεμάμενη φωνή σηκώθηκε σε αυτό το βήμα, ζητήσατε ποτέ συγγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα, πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή η οποία στήθηκε από εσάς.

Η Δικαιοσύνη, όμως, κατά τα άλλα ήταν προφανώς κακή όταν αρχειοθέτησε τις υποθέσεις των εμπλεκόμενων αλλά είναι καλή τώρα που το βούλευμα το οποίο παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν υιοθετεί όλες τις προτάσεις του ανακριτή και του εισαγγελέα. Θα σας πω, λοιπόν, ποια είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και αυτό που θα κάτσει στο εδώλιο είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτό κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αυτή η σκοτεινή περίοδος στην οποία επιχειρήσατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», οι θεσμοί αντιστάθηκαν, η δημοκρατία αντιστάθηκε. Και αυτοί θα δικαστούν, κ. Τσίπρα. Και τα πολιτικά πρόσωπα, με μία εξαίρεση, τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσετε έχουν αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία ως αθώοι. Αυτό γράφει η Ιστορία, αυτή είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Και τέλος, έχω μία απορία. Τι ακριβώς -θα κλείσω με αυτό- τι ακριβώς εννοείτε όταν μας λέτε ότι «θα μας πάτε μέχρι τέλος»; Είπατε «κύριε Μητσοτάκη, θα σας πάω μέχρι τέλος». Θα με βάλετε φυλακή; Τι ακριβώς;

(φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

…Όλους; Όλους; Μάλιστα. Λοιπόν…Τη δεύτερη φορά. Θα μας πάτε; Ωραία, καλά πάμε.

Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει και ξέρει πολύ καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο, ποιοι κράτησαν δυνατή τη δημοκρατία, ποιοι ανέταξαν το κύρος της χώρας και ευτυχώς, για εσάς «δεύτερη φορά» δεν θα υπάρξει, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία.