Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον εορτασμό της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Αγαπητοί πολίτες της γείτονος Αλβανίας,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό τον εορτασμό της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα σας, για την περιοχή και για την ΕΕ.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους εσάς για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα, ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας σας να ενταχθείτε στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σήμερα χαιρόμαστε κι εμείς μαζί σας, γιατί πιστεύουμε ότι το κερδίσατε με την αξία σας.

Η Ελλάδα υπήρξε θερμός υποστηρικτής της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, και έχει υπερασπιστεί ενεργά και με συνέπεια τη δική σας πρόοδο.

Η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει ότι αποδέχεσαι έναν ριζικό μετασχηματισμό, ως χώρα και ως κοινωνία, προκειμένου να είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος. Όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες πριν, έπρεπε να δουλέψετε πάνω σε μια βαθιά μεταρρυθμιστική ατζέντα προτού η ΕΕ μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα σας. Η ηγεσία σας έλαβε δύσκολες αλλά γενναίες αποφάσεις που απέφεραν καρπούς.

Η Ελλάδα, ως στενός γείτονάς σας, σας εύχεται κάθε επιτυχία. Οι δεσμοί που μας ενώνουν σημαίνουν ότι όταν εσείς προοδεύετε αμφότεροι γινόμαστε ισχυρότεροι. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και οι πολυάριθμοι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν έναν οργανικό δεσμό μεταξύ μας. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή απόφαση θα σημαίνει ένα καλύτερο μέλλον και για εκείνους.

Συγχαρητήρια Αλβανία.