Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Παρίσι, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο επισφραγίστηκε πριν από έναν χρόνο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και Ασφάλεια (27/9/2021).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, καθώς και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της ΕΕ προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του Προέδρου Macron στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην άρση του αδιεξόδου και τη σύγκληση των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ.
Όσον αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, διενέργειας εκλογών και αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Macron για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Κατέστησε, δε, σαφή την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να προασπίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.