Το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός τους επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρίσκονται οι πλάκες στις οποίες είναι χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους, μαζί με την Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδελφό της, Γιάννη, στις επιθέσεις. Στάθηκαν ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναγράφονται θύματα ελληνικής καταγωγής και τοποθέτησαν μικρές ελληνικές σημαίες και λευκά λουλούδια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων στο Survivor Tree, ένα δέντρο το οποίο βρέθηκε σχεδόν κατεστραμμένο στα ερείπια των Πύργων, ανέκαμψε με ανθρώπινη φροντίδα και τελικά επαναφυτεύτηκε στον χώρο του μνημείου.
«Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω, σήμερα, σε αυτόν τον ιερό τόπο να αφήσω ένα λουλούδι και να καταθέσω ένα στεφάνι στην μνήμη των 2.977 αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους άδικα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους ήταν και 41 Ελληνοαμερικανοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Γιάννης, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος στον 104ο όροφο όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο, τον βόρειο Πύργο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μία μάχη διαρκής, είναι μία μάχη την οποία έχουμε υποχρέωση, ως δημοκρατίες, να δώσουμε, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να λειτουργούμε μέσα σε ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες, όπως αυτές τις οποίες με τόσο κόπο έχουμε χτίσει», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Τα θύματα της τρομοκρατίας -διότι και εμείς στη χώρα μας έχουμε πληγωθεί από τη δικιά μας εγχώρια τρομοκρατία- θα συνεχίσουμε, πάντα, να τα τιμούμε και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ», πρόσθεσε.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε έρθει σήμερα να μας τιμήσετε με την παρουσία σας, σε αυτό το σημείο που για μένα είναι τόσο σημαντικό. Ο αδελφός μου, ο Γιάννης, ήταν ένα απίστευτο παιδί. Ένας νέος, ένα παλικάρι, γεμάτο χαρά και αγάπη», είπε από την πλευρά της η κυρία Κατσιματίδη.
«Άγιος Νικόλαος, μία εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα»
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όμως ανοικοδομήθηκε, με μεγάλη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά ως εκκλησία.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο, ενώ ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει τον νέο ναό, Σαντιάγο Καλατράβα, εξήγησε το σχέδιο έως την τελική περάτωση του έργου.
«Πρόκειται όντως για ένα εξαιρετικό κτίριο. Θα έλεγα πως το κτίριο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την ιδιαίτερη πνευματική σημασία αυτού του χώρου. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα σημείο που σημαδεύτηκε από πόνο και βάσανα. Είναι μία εκκλησία που συμβολίζει την ελπίδα και την ενότητα. Είμαι βέβαιος πως θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη Νέα Υόρκη και φάρο ελπίδας για όλους τους επισκέπτες της», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.