Κύριε Τσίπρα, πείτε στους λογογράφους σας ότι το «Αξίζουμε καλύτερα» ήταν το βασικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Εσείς που μιλούσατε πάντα για τη «φαντασία στην εξουσία», θα περίμενα να ήσασταν λίγο πιο ευρηματικός.
Ξέρετε, όταν ανακυκλώνονται τα συνθήματα – αυτό είθισται, διότι η ευρηματικότητα νομίζω ότι κάποια στιγμή είναι σχετικά πεπερασμένη- τουλάχιστον κοιτάξτε λίγο πιο πίσω καμία δεκαριά, είκοσι χρόνια, να μην είναι τόσο αυτονόητη η λογοκλοπή η οποία επιχειρείται.
Λοιπόν πάμε τώρα στα ουσιαστικά. Μού έκανε πάρα πολύ εντύπωση, κ. Τσίπρα, και θα ήθελα να μού το εξηγήσετε, διότι νομίζω ότι υπάρχει μία σύγχυση στο μυαλό σας, πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε «έφοδο» στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο.
Ξέρετε, για τους νεοφιλελεύθερους στο μυαλό, η «έφοδος» στο κράτος νοείται με την απαλλαγή κρατικών περιουσιακών στοιχείων από τον έλεγχο του κράτους και όχι την «έφοδο» στο κράτος, όπως την αντιλαμβάνεστε τουλάχιστον εσείς, με διορισμούς χιλιάδων μετακλητών κολλητών και φίλων.
Εμείς λοιπόν ακολουθήσαμε, κ. Τσίπρα, και θα ξεκινήσω με το θέμα της ΔΕΗ, μία πολύ συγκεκριμένη πολιτική, παραλαμβάνοντας μία επιχείρηση η οποία ναι, ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Διότι όταν ο ορκωτός ελεγκτής αρνείται να υπογράψει ισολογισμό, αυτό κάτι λέει για την αξιοπιστία των στοιχείων και δεν θα διακινδύνευε την υπογραφή του και την πιστοποίηση των στοιχείων αν δεν ήταν απολύτως βέβαιος ότι η εταιρία αυτή θα μπορούσε πράγματι να επιβιώσει.
Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη ΔΕΗ στις 7 Ιουλίου όταν μάς εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός. Και επειδή κάνατε και μια σειρά από αναφορές στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ και μάς είπατε πόσο καλά τα πήγατε εσείς σε σχέση με το πως τα πήγαμε εμείς, γιατί η τιμή της μετοχής είναι σημαντική; Διότι, ναι, η αξιοπιστία μιας επιχείρησης, μιας εισηγμένης επιχείρησης κρίνεται πρωτίστως από τους επενδυτές και τους μετόχους της.
Μιλήσατε για την εταιρεία την ίδια. Λοιπόν, η εταιρεία η ίδια, η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη τα οποία πήραμε πίσω. Αλλά σάς ενοχλεί αυτή η αλήθεια.
Και επειδή μερικές φορές μια εικόνα χίλιες λέξεις, αυτή είναι η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ. Τη βλέπετε καλά; Μεσοσταθμικά κάτω από τα 2 ευρώ επί δικών σας ημερών. Αυτή τη στιγμή, στα 5,36 πράγματι, είχε φτάσει και στα 10. Και η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σάς το ξαναπώ, είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μάς παραδώσατε.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να αμφιβάλλει ότι η ΔΕΗ ήταν στα όρια της χρεοκοπίας και ότι σώθηκε μέσα από μια σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Αλλά και μια επιχείρηση η οποία μπόρεσε, ακριβώς επειδή ανέταξε τα οικονομικά της, να στηρίξει τους πελάτες της μέσα από σημαντικές εκπτώσεις τις οποίες έδωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Και επειδή μιλήσατε ακόμα μια φορά για βίαιη απολιγνιτοποίηση και για αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας, θα ήταν καλό, κ. Τσίπρα, πριν τα λέτε αυτά να ρωτάτε και τους συμβούλους σας, έχετε και πίσω σας το κ. Φάμελλο ο οποίος διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά, να σάς πει πότε ακριβώς μειώθηκε, κ. Τσίπρα, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας.
Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015; Το ξέρετε φαντάζομαι. Αν δεν το ξέρετε εσείς κ. Τσίπρα, κ. Φάμελλε το γνωρίζετε, έτσι δεν είναι; 20 τεραβατώρες. Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα το 2019 από λιγνίτη; Πόσο; 10 τεραβατώρες. Λοιπόν, η κατανάλωση λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε και μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Να σας τα εξηγήσω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ, όχι τόσο σε εσάς όσο στους πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν.
Διότι ο λιγνίτης κατέστη εξαιρετικά ακριβός λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία πρέπει να καταβάλλει μία ρυπογόνος επιχείρηση η οποία παράγει ενέργεια από λιγνίτη, και διότι, και επί δικών σας ημερών, πρακτικά δεν έγινε καμία ουσιαστική επένδυση στα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη με αποτέλεσμα αυτά να φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, ως προς τη δυνατότητα να εξακολουθούμε να παράγουμε ενέργεια από τα εργοστάσια αυτά.
Και η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, την πιο γρήγορη, την οποία υιοθέτησε η Κυβέρνησή μας, ήταν πράγματι και περιβαλλοντικά επιβεβλημένη αλλά και οικονομικά ορθή με βάση τις τιμές ενέργειας και με βάση αυτά τα οποία γνωρίζαμε το 2019-2020.
Κανείς τότε δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές.
Και την ίδια στρατηγική ακολούθησαν όλες οι χώρες. Και πράγματι, όλες οι χώρες οι οποίες είχαν δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ακόμα, έσπευσαν βραχυπρόθεσμα -το τονίζω, βραχυπρόθεσμα για τα επόμενα 2-3 χρόνια- να αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές.
Όμως, δεν εκτιμούμε ότι αυτή η κατάσταση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα συντηρηθεί για πέντε ή για δέκα χρόνια. Και αναγνωρίζουμε επίσης απόλυτα ότι ο δρόμος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της χώρας, σε μία χώρα η οποία παράγει βασικά ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι μονόδρομος.
Και μιας και μιλάμε για ΑΠΕ, εσείς που έχετε φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, κ. Τσίπρα, τι ακριβώς κάνατε τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν στην Κυβέρνηση για να προσθέσετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Λοιπόν, για δείτε τα λίγο εδώ. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το διάγραμμα, για κοιτάξτε το καλά. Αυτό ήταν το 2013, προσθήκη ΑΠΕ, πόσα προσθέτουμε κάθε χρόνο. Τι είναι αυτό το μεγάλο κενό εδώ; Αυτό το μεγάλο κενό εδώ τι είναι;
Αλέξης Τσίπρας: Η δική σας κληρονομιά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, η δική μας κληρονομιά. Πάλι δεν προφτάσατε, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, αυτό το μεγάλο κενό τι είναι; Είναι τα «χρόνια ΣΥΡΙΖΑ», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το μεγάλο κενό. Και μετά υπάρχει πράγματι μία απογείωση στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον ήλιο και από τον άνεμο.
Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτό το κενό, κ. Τσίπρα και κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα είχε μεγαλύτερη, ακόμα μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από ό,τι έχει σήμερα. Και προφανώς σήμερα, σε αντίθεση με αυτό το οποίο συνέβαινε πριν από πέντε ή από δέκα χρόνια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας αλλά είναι και η γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή ενέργειας.
Αυτή λοιπόν, κ. Τσίπρα, είναι η παρακαταθήκη της δικής σας κυβέρνησης, της φιλοπεριβαλλοντικής αριστεράς, η οποία δημιούργησε αυτό το πολύ μεγάλο κενό στην εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επειδή μάλλον αυτά τα στοιχεία δεν τα γνωρίζατε, σάς συνιστώ την επόμενη φορά να είστε λίγο πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για ενεργειακή μετάβαση. Καταθέτω στα πρακτικά τον σχετικό πίνακα.
Μιλήσατε ακόμα μία φορά για την αδυναμία, αδιαφορία, έλλειψη βούληση της Κυβέρνησης να φορολογήσει υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα σας το εξηγήσω λοιπόν και πάλι όσο πιο απλά γίνεται. Ο μηχανισμός τον οποίο έχουμε επιβάλει και λειτουργεί από 1ης Ιουλίου, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος δεν επιτρέπει καν στις εταιρείες να παράγουν υπερκέρδη, διότι έρχεται και τα αποσπά για λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εν τη γενέσει τους.
Αυτός λοιπόν ο μηχανισμός, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος μελετήθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη Ευρωπαϊκού κανονισμού προκειμένου να καταστεί υποχρεωτικός σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Ίσως σας ενοχλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, στον τομέα αυτό της διαμόρφωσης μιας εξαιρετικά σύνθετης πολιτικής, υπήρξε -και σε αυτόν τον τομέα θα έλεγα- πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και οι τεχνοκράτες οι οποίοι μας συμβουλεύουν, είναι σε θέση σήμερα, κ. Τσίπρα, να διαμορφώνουν Ευρωπαϊκές πολιτικές. Και αυτό είναι κάτι που είναι προς όφελος προφανώς της Ελλάδος, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό και για την Ευρώπη.
Όπως εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή υπέρμαχοι επιβολής κάποιου είδους πλαφόν, ας το ονομάσουμε πλαφόν, για να καταλαβαίνουμε περίπου τι λέμε. Ένα ανώτατο όριο στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, ήταν πολύ λίγοι αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Και όμως, σήμερα 15 τουλάχιστον Ευρωπαϊκές χώρες το στηρίζουν και είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εξασφαλίσει μετά από μεγάλη δουλειά, συστηματική δουλειά και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, ως πρόταση στο Συμβούλιο Κορυφής για να μπορέσει μετά να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.
Είναι μία επιτυχία αυτό και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία έστω και με καθυστέρηση, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δράσει συνολικά και συλλογικά για να αποτρέψει μία διεθνή κρίση με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή όλων των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Αυτά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης. Και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι ναι σήμερα -θα το ξαναπώ πολλές φορές- λέτε ότι συνέχεια παρουσιάζουμε ειδυλλιακή εικόνα.
Κύριε Τσίπρα, δεν υπάρχει ομιλία στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί ως αποτέλεσμα μιας κρίσης δεκαετίας και ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό κι ένα άλμα παραγωγικότητας, προκειμένου να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Δεν ζούμε σε κανένα «ροζ συννεφάκι», ούτε ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι καλά. Αλλά εδώ συγκρίνονται πολιτικές επιλογές. Η κυβέρνηση αυτή έχει μιλήσει με πράξεις, έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο -και εσείς χαίρομαι που το αναγνωρίσατε- είναι πολύ σημαντικό, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Θα επαναλάβω ακόμα μία φορά, ότι μπορεί να δρομολογηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ακριβώς επειδή δημιούργησε ανάπτυξη η οποία προκάλεσε δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη συνέχεια για τη στήριξη της κοινωνίας.
Και αυτή η ανάπτυξη, κ. Τσίπρα και κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθε από την παραδοσιακή κατανάλωση με δανεικά. Είναι μία ανάπτυξη η οποία ήρθε από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. Και αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμα την πλήρη της δυναμική.
Όμως, σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μπαίνει και ο τουρισμός προφανώς μέσα στον συνολικό υπολογισμό των εξαγωγών.
Μιλήσατε απαξιωτικά για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα. Αλήθεια; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι σήμερα η Ελλάδα, είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ότι οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους επενδυτές. Οι επενδυτές έρχονται και προσβλέπουν σε υπεραξία και καλά κάνουν διότι έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία.
Οι επενδύσεις αυτές, τις θέλουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα διότι δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, διότι τα παιδιά που φύγανε στο εξωτερικό -επί δικών σας ή μάλλον και επί δικών σας ημερών- τώρα για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται ότι «ναι, αξίζει τον κόπο να σκεφτώ να γυρίσω στην Ελλάδα», γιατί υπάρχουν καλές δουλειές, καλοπληρωμένες δουλειές, οι οποίες ταυτόχρονα συνδυάζονται και με μία χώρα η οποία φαίνεται να έχει βρει την πορεία της προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Και ναι, δεν αφορούν όλους αυτές οι δουλειές, γιατί προφανώς έχουμε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμα είναι στον κατώτατο μισθό και δοκιμάζονται σήμερα από τον πληθωρισμό. Αλλά ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα, με τις αυξήσεις που κάναμε είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι πάνω από την Πορτογαλία σήμερα που μιλάμε ο κατώτατος μισθός. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 63 ευρώ και θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαΐου του 2023, με βάση τη διαδικασία την οποία έχουμε δρομολογήσει. Και είναι απαραίτητο να υπάρχει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν έχουμε απέναντί μας αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας με αυτή την ένταση.
Όμως σήμερα υπάρχει μια οικονομία η οποία δουλεύει, παράγει, επενδύσεις γίνονται, επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), επειδή μιλήσατε, και το ΓΕΜΗ βασικά ξέρετε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι οι μεγάλες εταιρίες που διαμορφώνουν τα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΜΗ.
Λοιπόν, στοιχεία ΓΕΜΗ πανελλαδικά, πρώτο εξάμηνο 2022: Συστάσεις επιχειρήσεων, 34.341. Διαγραφές επιχειρήσεων, 9.515. Kάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επαναλαμβάνω, δεν πανηγυρίζουμε. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Όμως, από την άλλη, δεν μπορούμε να μην αρνηθούμε ότι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει αυτή η Kυβέρνηση είναι πολύ σημαντικές αλλά ταυτόχρονα είναι παρεμβάσεις οι οποίες κινούνται στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση ξέρετε, κ. Τσίπρα…Είμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν το ζητάτε νωρίτερα, δεν το κάνετε πάντα και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Αλλά μου έκανε πολύ εντύπωση, μιλήσατε συνολικά παραπάνω από μια ώρα.
Απευθύνεστε στον Ελληνικό λαό διεκδικώντας να με αντικαταστήσετε ως Πρωθυπουργός και καλά κάνετε, αυτή είναι η θεμιτή φιλοδοξία οποιουδήποτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πόσο χρόνο αφιερώσατε να μιλήσετε για το τι θα κάνετε εσείς; Πόσο χρόνο; Για το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τι μας είπατε; 30 δευτερόλεπτα στη δευτερολογία σας. Τόσο πολύ πιστεύετε αυτά που λέτε; Τόσο πολύ τα πιστεύετε;
Ευτυχώς δεν μιλήσατε περισσότερο, γιατί όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνεται η συνοχή των επιχειρημάτων σας. Κάτι ξέρετε και δεν το προβάλλετε. Το είπατε μια φορά, είδατε ότι στοίχισε 25 δισεκατομμύρια, δεν το είχατε κοστολογήσει καν και σου λέει, «κάτσε να το αποσύρω αυτό σιγά-σιγά διότι δεν αντέχουν και σε πολύ κριτική αυτά».
Λοιπόν, θα σας πω κάτι, κ. Τσίπρα, γιατί μιλήσατε και για τα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή, σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια -ξέρετε δεν τα αυξάνουμε εμείς, τα επιτόκια αυξάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- το κόστος δανεισμού και τα spreads αποτυπώνουν τη διαφορά ρίσκου κάθε χώρας στην Ευρωζώνη ανάλογα με τα δημοσιονομικά της στοιχεία και τις ευρύτερες προοπτικές της.
Κοιτάξτε να δείτε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα ισχυρή, μια χώρα των G7. Πήγε η Πρωθυπουργός και εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. Ήταν το δικό της πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή πρόγραμμα του Μάντσεστερ, θα το πούμε, ή του Μπέρμινγχαμ, δεν ξέρω πώς θέλετε…
Βουλευτής: (Ομιλία εκτός μικροφώνου)
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν με νοιάζει αν είναι συντηρητική, εγώ σας λέω τι έκανε. Καταρχάς δεν είναι….
Αλέξης Τσίπρας: (Ομιλία εκτός μικροφώνου)
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν εξήγγειλε μόνο αυτό. Εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα. Και τινάχθηκε η Βρετανική οικονομία στον αέρα και οι αγορές την τιμώρησαν. Καλά εγώ δεν θα κρίνω το πρόγραμμά της, εγώ το αποτέλεσμα βλέπω. Λοιπόν, το αποτέλεσμα ενός μη κοστολογημένου προγράμματος.
Σκεφτείτε τι θα έκαναν ο αγορές αν εσείς παίζατε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν -πώς τα λέγατε εκεί- με τους ζουρνάδες αν ποτέ ξαναρχόσασταν στα πράγματα. Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.
Αν συμβαίνει αυτό στη Μεγάλη Βρετανία, χώρα G7 με το δικό της νόμισμα, στην Ελλάδα η οποία ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα χρέους, δείχνει τραγική, τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία να αντιληφθείτε το τι έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, να έρχεστε σήμερα και να επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος και να λέτε ακριβώς τα ίδια με αυτά τα οποία είπατε το 2014.
Και τέλος, ένα θέμα το οποίο αφορά συνολικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η εικόνα της χώρας εντός και εκτός Ελλάδος. Μας είπατε ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα είναι παράγων αστάθειας γιατί η πολιτική την οποία ακολουθούμε, εν πάση περιπτώσει, δεν συμβαδίζει με αυτά τα οποία εσείς πιστεύετε.
Δεν είναι «έβδομο θαύμα του κόσμου» η Ελληνική οικονομία, όπως έγραψαν οι Financial Times. Λοιπόν, εγώ θέλω να είμαι πιο συντηρητικός.
Αλλά σας διαβεβαιώνω, κ. Τσίπρα -και πείτε το και στον ξάδερφό σας- ότι όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα, δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε είναι στο payroll της Κυβέρνησης. Για να ξεκαθαρίσουμε και τα πράγματα ως προς την αντίληψη την οποία έχουμε για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης σε αυτή τη χώρα.