Δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχάς να σας ενημερώσω για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πετύχουμε μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για πιο δραστικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου. Εναπόκειται τώρα στους Υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι ξεκινούν τις συνεδριάσεις τους σήμερα, να εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις που τους έχουμε δώσει.

Θέλω όμως να τονίσω ότι μόνο και μόνο η απειλή μιας πιο δραστικής παρέμβασης από πλευράς Ευρώπης φαίνεται ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από τις αγορές, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρκή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία προφανώς θα έχει μια πολύ θετική αντανάκλαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε ελληνικό, στις τιμές ενέργειας που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το ενεργειακό ζήτημα είναι το πρώτο το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα, θέλω να σας επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έτσι ώστε το κόστος της ενέργειας να είναι αποδεκτό.

Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη, παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι αυτή η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική κοινωνία και ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα.

Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, δίνοντας πάντα έμφαση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, γι’ αυτό εξάλλου θα υπάρξει και η παρέμβαση στο τέλος του έτους με το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί αυτή τη φορά με πιο διευρυμένα κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν.

Όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποκλίνουμε από τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Και το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους διαθέσιμους για κοινωνική πολιτική οφείλεται ακριβώς σε μια ανάπτυξη η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα, αποτέλεσμα, πιστεύω, πολλών πολιτικών επιλογών αυτής της κυβέρνησης. Το μέρισμα λοιπόν της ανάπτυξης μοιράζεται δίκαια στους πολίτες, στο πλαίσιο των στόχων που έχουμε θέσει, και αυτή θα είναι η πολιτική την οποία θα ακολουθήσουμε και τους επόμενους μήνες, αλλά και ολόκληρο το 2023.

Σε ένα άλλο ζήτημα τώρα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω -το κάνετε εσείς, το κάνω κι εγώ με τον τρόπο μου- για την ανάδειξη της πολύ σημαντικής σημερινής ημέρας για όλες τις γυναίκες και για κάποιους άντρες. Ο καρκίνος του μαστού αφορά πρωτίστως τις γυναίκες, αφορά όμως και τους άντρες.

Να τονίσω με τη σειρά μου τη σημασία της πρόληψης. Η πρόληψη σώζει ζωές. Και μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουμε ήδη αποστείλει παραπάνω από ένα εκατομμύριο sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών. Σαράντα χιλιάδες γυναίκες έχουν ήδη κάνει χρήση αυτής της πρόνοιας της ελληνικής πολιτείας και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, διότι έχουμε εντοπίσει, για να σας δώσω ως παράδειγμα, παραπάνω από δύο χιλιάδες περιπτώσεις κακοηθειών σε πρώιμο στάδιο. Άρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο ήπια και πολύ πιο αποτελεσματικά. Είναι γυναίκες που πολύ απλά δεν γνώριζαν ότι είχαν καρκίνο του μαστού και που το έμαθαν ως αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής παρέμβασης που κάνουμε στον τομέα της πρόληψης.

Θέλουμε και τη δική σας στήριξη, να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες άνω των 50 να κάνουν χρήση αυτής της δωρεάν παροχής της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι πολύ απλό, mastografia.gov.gr, κλείνετε το ραντεβού σας, κάνετε τη μαστογραφία. Ελπίζουμε ότι όλα είναι καλά, αλλά σε περίπτωση που δεν είναι υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες της ιατρικής να παρέμβουμε νωρίτερα και με αυτό τον τρόπο και θα σώσουμε ζωές αλλά και θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των γυναικών που θα αναγκαστούν να υποβληθούν σε κάποιου είδους ιατρική παρέμβαση.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που κι εσείς αναδεικνύετε το ζήτημα αυτό και να ζητήσω να προσθέσετε τη φωνή σας σε αυτό το μήνυμα το οποίο στέλνουμε σε όλες τις γυναίκες, να σπεύσουν και να κάνουν χρήση αυτής της δωρεάν εξέτασης που τους παρέχει η ελληνική πολιτεία.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το θέμα της ενέργειας έχει γίνει ίσως το πιο περίπλοκο στη σύνθετη πραγματικότητα που βιώνει αυτή την περίοδο ιδίως η Ευρώπη. Είναι σημαντικό για τις οικονομίες των χωρών, αλλά κυρίως αφορά συνολικά την κοινωνία γιατί φτάνει στον καταναλωτή, και τα προβλήματα όπως αναφέρατε είναι πολύ σημαντικά. Εύχομαι πραγματικά η Ευρώπη να μπορέσει να βρει λύση, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα από τα επιμέρους συμφέροντα και τις δεσμεύσεις που έχει το κάθε κράτος να μπορέσουν να σκεφτούν και το συλλογικό καλό. Είναι απολύτως αναγκαίο και μακάρι όλοι να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση που αναφέρατε και εσείς.

Πέρυσι σαν αυτή την ημέρα -είχα ανέβει μόλις στη Θεσσαλονίκη- δυστυχώς χάσαμε την Φώφη Γεννηματά. Και σήμερα συνάντησα στον κήπο έξι κυρίες που νόσησαν ή ακόμη νοσούν από καρκίνο του μαστού. Όπως πολύ σωστά είπατε, δεν είναι νόσος μόνο των γυναικών, τις οποίες κυρίως πλήττει, αλλά αφορά όλη την κοινωνία. Εντυπωσιάστηκα και εγώ, όπως όλοι μας, από τη γενναιότητα και τη δύναμη αυτών των γυναικών -οι ίδιες όμως λένε ότι δεν είναι γενναίες, απλώς κάνουν αυτό που καλούνται να κάνουν, δηλαδή αντιμετωπίζουν αυτό που τους συνέβη. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που περνούν κάθε φορά προς τα έξω οι γυναίκες αυτές, και εκτίθενται κατ’ αυτό τον τρόπο, γιατί μοιράζονται το πρόβλημά τους. Και βέβαια το βασικό μήνυμα είναι η πρόληψη, η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων και ευκαιριών, καθώς και να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότερα προγράμματα σε δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, όπως η πρωτοβουλία για την Φώφη Γεννηματά, γιατί η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, όπως βέβαια και η διαχείριση στη συνέχεια.

Όσο λοιπόν γίνεται πρέπει να το αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο, και εγώ είμαι έτοιμη να προσφέρω προς αυτή την κατεύθυνση ό,τι μπορώ. Και σήμερα είναι μια μέρα που αξίζει να το θυμηθούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα το ξεχνάμε την υπόλοιπη χρονιά.