«Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός εξήρε την πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών αναφέροντας πως «Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας».
«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι «προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης».
Κάποιοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε πως «κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.
Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο, δυστυχώς, απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη «μικρή Μαρία» που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στη διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. «Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους».
«Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Εργαστήκατε όλοι πολύ σκληρά για να πετύχετε, στις πιο δύσκολες ώρες με μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό
«Η χώρα σας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έχοντας καταγράψει σημαντική πρόοδο με την δική μας στήριξη και την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε πολλούς τομείς. Καταφέρατε, ανάμεσα σε άλλα, να αντιμετωπίσετε τον συνωστισμό στα κέντρα, να δημιουργήσετε νέα κέντρα στα νησιά, να βελτιώσετε το σύστημα υποδοχής στην ενδοχώρα, να επιταχύνετε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να μειώσετε τον αριθμό των εκκρεμών αιτημάτων, να βελτιώσετε το καθεστώς προστασίας και φροντίδας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να θεμελιώσετε ένα νέο μηχανισμό ελέγχου για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εργαστήκατε όλοι πολύ σκληρά για να το πετύχετε, στις πιο δύσκολες ώρες με μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό», σημείωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Beate Gminder.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού
Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Γενικοί, κύριοι Ειδικοί Γραμματείς, φίλες και φίλοι, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού μας.
Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα.
Το διοικητικό χάος που επικρατούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019 διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό Υπουργείο: το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Θυμάμαι πολύ καλά την απόφαση την οποία πήραμε τότε να ιδρύσουμε το Υπουργείο. Θεωρώ ότι το έργο το οποίο σας παρουσίασε ο Υπουργός αλλά και ο Γενικός Γραμματέας δικαιώνουν απόλυτα την επιλογή αυτή.
Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από τη δημιουργία του Υπουργείου, θωρακίσαμε τα σύνορά μας στον Έβρο. Kαι αυτά που τάχα δεν υπήρχαν, υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου. Ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης, έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα να επαναλάβω, όσα βίωσε από πρώτο χέρι ο λαός μας στις μεταναστευτικές εισβολές το Μάρτιο του 2020. Θυμήθηκε ο Υπουργός αυτό το κρίσιμο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου αυτού του έτους, όταν πήραμε την πολιτική απόφαση να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων που κατά δεκάδες χιλιάδες επιχείρησαν τότε να εισβάλουν στη χώρα μας από τα βορειανατολικά μας σύνορα.
Ήταν λοιπόν αυτή μία βόμβα, την οποία απασφάλισε η αποφασιστική ετοιμότητα της πολιτείας, αλλά και η ενότητα των πολιτών, ειδικά των ακριτών μας στον Έβρο, αλλά και στα νησιά μας.
Θα επισημάνω, ωστόσο, την τεράστια σημασία που είχε εκείνες τις ώρες, η επίσημη και επί του πεδίου καθιέρωση των συνόρων μας ως των ανατολικών ορίων της Ευρώπης.
Θυμάμαι πως 48 ώρες μετά την πρώτη αποτροπή αυτής της εισβολής, βρέθηκαν στα σύνορά μας στον Έβρο όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Κροατίας αλλά και ο David Sassoli, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος δεν είναι σήμερα πια μαζί μας.
Και, βέβαια, μετά από αυτή την αποτελεσματική άμυνα την οποία υψώσαμε, ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό έργο. Ένα έργο το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία, αποτυπώνεται όμως και στην καθημερινότητα, ειδικά των ακριτικών περιοχών μας.
Πέρυσι, για παράδειγμα, εισήλθαν στη χώρα μας 17.000 μετανάστες. Μόνο το 2015 είχαν εισέλθει παραπάνω από 900.000. Το νούμερο το οποίο ακούσατε είναι ενδεικτικό.
Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας.
Ταυτόχρονα, ανέπνευσαν και τα νησιά μας. 40.000 βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019. Σήμερα εκεί είναι μόλις 5.000. Και, βέβαια, αποσυμπίεση υπήρξε σε όλη τη χώρα. Από τους 92.000 μετανάστες του 2019, υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερο από 15.000 που βρίσκονται πια, όλοι σε κλειστές ελεγχόμενες δομές. Αλλά και αυτές οι δομές μειώνονται διαρκώς. 121 ήταν το 2019, 33 είναι σήμερα. Με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως έγινε πρόσφατα στον Ελαιώνα, πριν από ένα χρόνο περίπου στη Σάμο.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα διαμερίσματα, τα οποία είχαν δεσμευτεί και τα οποία στο εξής θα διατίθενται για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας.
Με άλλα λόγια η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με ωφέλιμες λύσεις σε πολλά παράλληλα μέτωπα. Γιατί θυμίζω ότι εκτός από τα ζητήματα της στέγης, καταφέραμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών.
Κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων έχουν διατεθεί στους 41 δήμους που υποδέχθηκαν τέτοιες δομές. Είναι χρήματα τα οποία διατέθηκαν σε δρόμους, σε έργα φωτισμού, έργα ύδρευσης, έργα αποχέτευσης. Και καθώς σταδιακά οι μετανάστες μειώνονται, οι υποδομές αυτές μένουν σε δημόσια χρήση.
Άλλωστε, αξίζει να σημειώσουμε ότι 15.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί ή έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες τους. Ενώ από τα 202.000, παραπάνω από 200.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου κληρονόμησε η Κυβέρνησή μας το 2019, σήμερα αυτά είναι λιγότερα των 20.000. Θερμά συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που μπόρεσαν, απλοποίησαν τη διαδικασία και έφεραν εις πέρας την επίλυση αυτού του πολύ μεγάλου εκκρεμούς προβλήματος που μας κληρονόμησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι; Πρώτον ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο αλλά και με τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων.
Για αυτό και τώρα, επεκτείνει τον αποτρεπτικό φράχτη του Έβρου, ενισχύοντας τις μεθοριακές της δυνάμεις. Προστατεύει, όμως, και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων περνούν στην Επικράτεια σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.
Κάντε μία σύγκριση, σας παρακαλώ πολύ, της αθλιότητας η οποία υπήρχε στη Σάμο -ένας καταυλισμός ο οποίος με το ζόρι σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί 1.000 ανθρώπους, κάποια στιγμή έφτασε να φιλοξενεί 7.000. Συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με την υπερσύγχρονη δομή η οποία χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους που λειτουργεί σήμερα στη Σάμο.
Θέλω να τονίσω ότι προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα, πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, το αγαθό της ζωής. Οι ελληνικές δυνάμεις, κυρίως το λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου. Εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης.
Και έχει δίκιο ο Υπουργός όταν λέει ότι αυστηρή, αλλά δίκαιη προστασία των συνόρων είναι τελικά μία πολιτική η οποία προστατεύει ανθρώπινες ζωές.
Γιατί όσο αποτρέπονται αυτές οι ροές, τόσο λιγότεροι άνθρωποι στατιστικά θα βρίσκονται στη θάλασσα. Άρα τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι να χάνουν τελικά τη ζωή τους.
Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε ένα άλλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε από τη «δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση του 2015- 2019» και αναφέρομαι στο δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όταν ιδρύσαμε ειδική γραμματεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την Ειρήνη Αγαπηδάκη και με την απόλυτη υποστήριξη του Υπουργείου και του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, της Σοφίας Βούλτεψη. Το λύσαμε το ζήτημα αυτό.
Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους. Όσα παραμένουν εδώ, είναι όλα σε ασφαλείς δομές, εκπαιδεύονται με την ευθύνη της πολιτείας και κατά την άποψή μου, αυτοδικαίως όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια εκπαίδευσης, να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας και εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή την πολιτική την οποία ακολουθήσαμε, που όπως σας είπα είναι δίκαιη, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή, σίγουρα δεν χωρούν ετικέτες και προελεύσεις.
Την ίδια ώρα που η χώρα δεχόταν πρωτοφανείς πιέσεις από την Τουρκία, εμείς μόνοι σηκώσαμε το χέρι μας και είπαμε, ναι, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε ευάλωτες γυναίκες από το Αφγανιστάν. Δεν το έκαναν άλλες χώρες. Εμείς το κάναμε. Σχεδόν 1.000 γυναίκες ήρθαν, οι περισσότερες στην Ευρώπη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Όπως φιλοξενήσαμε και εμείς χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, θύματα της Ρωσικής εισβολής.
Έχουμε εκπονήσει, το μεγαλύτερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη. Υποδεχτήκαμε 600 παιδιά πέρυσι από τη δοκιμαζόμενη χώρα για διακοπές στον τόπο μας. Ήταν πολύ όμορφες οι εικόνες αυτών των παιδιών που ήρθαν με τον πόνο χαραγμένο στα πρόσωπά τους, αλλά έφυγαν με περισσότερο χαμόγελο και περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον τους.
Τέταρτο σημείο το οποίο θέλω να αναδείξω, είναι η σημασία της πανευρωπαϊκής συνεργασίας. Αναφέρθηκε σε αυτό ο Υπουργός. Μπορεί να πρωτοστατούμε σε αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορούμε όμως να είμαστε μόνοι και τελικά έχω πει πολλές φορές ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει και μπορεί να είναι μόνο Ευρωπαϊκή. Έχουν γίνει βήματα, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
Μετέχουμε όμως στο σχήμα ΜΕD5 με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, μετέχουμε στην πρωτοβουλία του Vilnius δίπλα σε 16 ακόμα χώρες που ζητούν την αποτελεσματική και ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας.
Και σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας, το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας, καθώς οι μορφές και οι εντάσεις του θα μεταβάλλονται συνέχεια και θα απαιτούν συνέχεια νέες πρωτοβουλίες. Συνεπώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ετοιμότητα πρέπει να είναι σταθερές, με τις χώρες πρώτης υποδοχής σε προτεραιότητα.
Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο και την εξαιρετική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι σημαντικοί οι πόροι οι οποίοι διατίθενται πια μέσα από την κοινή ομπρέλα των ταμείων για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η διάσταση, είναι πολύ σημαντικό όμως να αναδείξουμε θα έλεγα και την γεωπολιτική διάσταση του προβλήματος. Διότι, δυστυχώς, οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά, μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών, αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Για να το πω καθαρά, οι σαφείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και οφείλει να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.
Που εδώ, να είμαι ειλικρινής, είναι φορές που η συνεργασία με την Τουρκία είναι καλή, είναι άλλες φορές που δεν είναι τόσο καλή. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στη συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Και, βέβαια, είναι και απολύτως αναγκαίος πλέον ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζει τις μετεγκαταστάσεις των αιτούντων ασύλου, την μετακίνηση εντός Ένωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κάτι που άλλωστε συνέβη και με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Κυρίες και κύριοι, αυτά τα 3,5 χρόνια και ειδικά τα 3 χρόνια από τη σύσταση του Υπουργείου, δεν θωρακίσαμε μόνο τη χώρα και την Ευρώπη, θωρακίσαμε θα έλεγα και τους ίδιους τους μετανάστες οι οποίοι γίνονται θύματα των λαθροδιακινητών.
Είναι καιρός, πάντως, να δούμε υπεύθυνα και μερικές άλλες πτυχές του προβλήματος, όπως τη δράση ορισμένων λίγων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν υπηρετούν το ρόλο τους. Νομίζω, μάλιστα, πως λέει πολλά το γεγονός, ότι στο εθνικό μητρώο το οποίο οργανώσαμε εγκρίθηκαν 81 φορείς, απορρίφθηκαν όμως και πολλοί ακόμα.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι». Όπως πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία, έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα.
Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν μια ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Με ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο δυστυχώς απεδείχθη φτηνή και ύπουλη προπαγάνδα. Με ανύπαρκτη τη «μικρή Μαρία» που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού.
Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν, κάποιοι στην πατρίδα μας, δυστυχώς, δεν είχαν το σθένος να αρθρώσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με χυδαία fake news.
Είναι ακριβώς αυτό που δείχνει το μέγεθος αλλά και τη σύνθετη διάσταση του προβλήματος. Διότι το μεταναστευτικό αναδεικνύεται, δυστυχώς, σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news. Προσέξτε, αυτά εξάγονται στο εξωτερικό ως δήθεν αλήθειες, γράφονται σε μέσα του εξωτερικού και στη συνέχεια επανεισάγονται στη χώρα μας ως αντιπολιτευτικά επιχειρήματα.
Την έχουμε δει πολλές φορές αυτή την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και, όμως, η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας. 42.000 μετανάστες, έχουν παρακολουθήσει επαγγελματικές συμβουλευτικές συνεδρίες, περισσότεροι από 9.000 συμμετείχαν σε μαθήματα κοινωνικής ένταξης, 15.000 αφού μάθουν τη γλώσσα μας μπορούν να ενταχθούν σε νέα προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να βρουν δουλειά στη νέα τους πατρίδα.
Προσέξτε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ξέρουμε ότι ο πρωτογενής μας τομέας, οι κατασκευές, ο τουρισμός έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό. Όπως και πολλές επιχειρήσεις αιχμής.
Για το πρώτο η χώρα μας συνάπτει ήδη συμφωνίες συνεργασίας με τρίτα κράτη ώστε να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: οργανωμένοι δίαυλοι νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τις επιχειρήσεις αιχμής αρκεί να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο Υπουργός, το παράδειγμα της μετακόμισης του κέντρου της Deutsche Telecom, κέντρο λογισμικού από την Αγία Πετρούπολη και την Αττάλεια στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάζονται ήδη 500 μηχανικοί υπολογιστών που έφτασαν στη χώρα μας από το εξωτερικό με διατυπώσεις fast track.
Κλείνω, λοιπόν, απευθύνοντας και πάλι συγχαρητήρια εκ μέρους όλων μας στους πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου επιτεύγματος. Ο Υπουργός μού είχε πει, όταν του ανέθεσα την αποστολή του Υπουργείου, ότι πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε ούτε ένα μήνα. Το λέω αυτό διότι θέλω να θυμηθείτε την ασφυκτική πίεση κάτω από την οποία βρεθήκαμε το Φεβρουάριο του 2020.
Και όμως τα καταφέραμε. Μετατρέψαμε το άγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας.
Θέλω να πω ένα ξεχωριστό μεγάλο ευχαριστώ στους ένστολους της συνοριοφυλακής, του Στρατού, κυρίως όμως στα πληρώματα του Λιμενικού, κύριε Αρχηγέ. 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο προστατεύετε τα θαλάσσια σύνορά μας. Και τα ίδια εύσημα πρέπει να αποδώσουμε και σε όσους βρίσκονται νυχθημερόν στα δύσκολα σύνορα του Έβρου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες, που διαχειρίζονται με ανθρωπιά και με αξιοπρέπεια τα αιτήματά τους, σε όλους όσοι φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους. Η ενσωμάτωση θα είναι η μεγάλη πρόκληση, σε ένα βαθμό, της επόμενης τετραετίας.
Όπως και στο Υπουργείο, βέβαια, που συντονίζει όλη αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια. Και για αυτό και πιστεύω ότι η διάθεση παραπάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι και με τον τρόπο τους μία επιβράβευση, μία αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εδώ υπάρχει ένας σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής ο οποίος μπορεί να διαχειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα αυτούς τους πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους.
Έχουμε κάνει πολλά σε αυτό τον τομέα, αν υπάρχει, όμως, ένας τομέας κυβερνητικής πολιτικής όπου μπορούμε να πούμε με συνέπεια «το είπαμε και το κάναμε» είναι ο τομέας της μετανάστευσης. Μένουν πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε για ακόμα περισσότερες εθνικές και ευρωπαϊκές επιτυχίες.
Και πάλι θερμά συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ πολύ.