Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM100 και στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Πλάκα και Βασίλη Κοντογουλίδη

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Κοντογουλίδη, κύριε Πλάκα, καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, που, όπως δηλώσατε χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία» θα είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Κοντογουλίδη, αναφερθήκατε ότι η επίσκεψή μου η σημερινή έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά. Θέλω να σας θυμίσω, όμως, ότι έχω έρθει δεκάδες φορές στη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου κατά την παρουσία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα σημαντικά έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η υποψηφιότητά μου στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης θέλει ακριβώς να καταδείξει όχι μόνο το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την πόλη την οποία τόσο πολύ αγαπώ, αλλά και το ενδιαφέρον το οποίο σκοπεύω να επιδείξω στη συνέχεια -εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα των έργων για να μη θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή πόλη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε κι εσείς τώρα στην απάντησή σας στις υποδομές της Θεσσαλονίκης. Φεύγοντας από το ΕΚΕΤΑ, που είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας σας και πηγαίνοντας προς τα δυτικά προφανώς θα περάσετε από τον περιφερειακό, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν και οι πρόδρομες εργασίες για το «Flyover». Ωστόσο, στο κεφάλαιο υποδομές Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που σχετίζεται με τα δυτικά, στα οποία δίνετε έτσι μια έμφαση όπως βλέπω από την πολιτική κίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε κάτι να μας πείτε για ένα άλλο έργο, που αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό στα δυτικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, κ. Πλάκα, χαίρομαι που αναγνωρίζετε, ότι οι πρόδρομες εργασίες στο «Flyover» έχουν ήδη ξεκινήσει. Γνωρίζετε ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό το οποίο ωρίμασε και δημοπρατήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ήμασταν και οι πρώτοι που το οραματιστήκαμε,. Θα έλεγα, ένα έργο το οποίο θα προσφέρει μία σημαντική κυκλοφοριακή ανακούφιση σ’ ένα δρόμο ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι απολύτως κορεσμένος.

Επίσης, μιας και μιλάμε για Μετρό, να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μου για ένα υπερσύγχρονο Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ταυτόχρονα θα διαφυλάξει και τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό της πόλης, γίνεται πραγματικότητα.

Τις προηγούμενες μέρες,, για πρώτη φορά, είχαμε δοκιμαστική διαδρομή του Μετρό καθ’ όλο το μήκος της βασικής γραμμής. Εκτιμούμε ότι τα βασικά έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι ουσιαστικές δοκιμαστικές λειτουργίες, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2024 το έργο, επιτέλους, να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.

Θέλω να θυμίσω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, και ένας από τους λόγους που καθυστερήσαμε, έστω και λίγο στην υλοποίηση του έργου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μία σειρά από δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούσαν το σταθμό της Βενιζέλου.

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι Θεσσαλονικείς, όταν δουν το σταθμό της Βενιζέλου σε πλήρη λειτουργία, θα διαπιστώσουν ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι μπορούμε να έχουμε και Μετρό και αρχαία. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ευρώπη και θα είναι, επίσης, ένα μοναδικό Μετρό, διότι ταυτόχρονα θα είναι ουσιαστικά και ένα ζωντανό μουσείο το οποίο θα το χαίρονται εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες που θα το χρησιμοποιούν.

Δυτική Θεσσαλονίκη, τώρα, για να έρθω στο ερώτημα το οποίο μού θέσατε. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν τη Δυτική, μάλλον θα έλεγα καλύτερα τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Τους έξι Δήμους, οι οποίοι είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους πληθυσμιακά σε ολόκληρη την επικράτεια. Μια περιοχή της πόλης η οποία ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες παραμελημένη. Το όραμά μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι να της αποδώσουμε επιτέλους το σεβασμό, την προσοχή και την αξιοπρέπεια που της αρμόζει.

Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού όσοι ζουν στα δυτικά της πόλης. Και φυσικά εντός του σχεδιασμού μας, είναι ένα έργο το οποίο το μελετούμε -δεν είναι απλό έργο και χρειάζεται πολύ δουλειά προετοιμασίας- είναι και η επέκταση του Μετρό προς τα βορειοδυτικά. Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε περί τα δύο χρόνια για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες. Αποτελεί όμως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι το Μετρό θα φτάσει και στα δυτικά. Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, κ. Πλάκα, από κάποιους ξεκινούν. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η ζωή που τα ολοκληρώνουν άλλοι, εμείς όμως θα είμαστε αυτοί που θα ξεκινήσουμε την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά.

Δημοσιογράφος: Θέλω, κ. Πρόεδρε, να μείνουμε στη Θεσσαλονίκη και από τα δυτικά να πάμε στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε μία μεγάλη συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υπάρχει, βεβαίως, και η δεδομένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάσει αυτής αναφερθήκατε και εσείς στην έξοδο ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.

Θέλω να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, επειδή κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα επί του θέματος, αν πιστεύετε ότι προέκυψε το θέμα ξανά ως πολιτικά υποκινούμενο και γιατί δεν περνάτε αυτήν την τροπολογία να περάσει από το Υπερταμείο στο δημόσιο έλεγχο η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ από τη Βουλή πριν τις εκλογές και το αφήνετε για μετά τις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε, κ. Πλάκα, μία σύντομη ανασκόπηση του θέματος αυτού για να ενημερωθούν πλήρως και οι ακροατές σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, όταν δημιούργησε ουσιαστικά το Υπερταμείο μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Δηλαδή ουσιαστικά δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς το Υπερταμείο έχει ως βασικό σκοπό την εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Άρα αυτή ήταν μια απόφαση την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, όταν έφτιαξε το Υπερταμείο και εκχώρησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές μας για 99 χρόνια. Υπέγραψε φυσικά και τις σχετικές νομικές δεσμεύσεις οι οποίες, εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο υποκριτικό είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά δρομολόγησε αυτή την διαδικασία, να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Δεν το έχουμε κάνει τέσσερα χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Και μάλιστα έχω δεσμευτεί και δημόσια ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του κράτους, θα βγουν δηλαδή από το Υπερταμείο, και θα επιστρέψουν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο. Γιατί αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές και δεν μπορεί να γίνει με την τροπολογία; Διότι αν μπορούσε να γίνει φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει τόσο καιρό. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν αναληφθεί βαριές νομικές δεσμεύσεις από το ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτά και αυτή η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Διότι αυτά δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει.

Εγώ λοιπόν προσωπικά, κ. Πλάκα, αναλαμβάνω την ευθύνη των όσων σας λέω, ότι θα μεταφέρω πίσω τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προφανώς από τη μία στιγμή στην άλλη με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την τελευταία μέρα που είναι ανοιχτή η Βουλή.

Είναι απολύτως υποκριτική η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας έλεγα παραπλανά την κοινή γνώμη με fake news. Αυτοί που μετέφεραν τα περιουσιακά στοιχεία στο Υπερταμείο να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό όταν υπάρχει ρητή δική μου προσωπική δέσμευση ότι αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει αλλά και ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Και στο κάτω-κάτω της γραφής, κ. Πλάκα, για να σας το πω και πολύ απλά, οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν να πρέπει να πιστέψουν εμένα ή τον κ. Τσίπρα. Νομίζω ότι έχουμε δώσει και οι δύο δείγματα γραφής ως προς την αξιοπιστία λόγων και έργων κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής μας θητείας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, και ένα ερώτημα από την κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες τα ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, τα ψηφοδέλτιά του. Σε αυτά, λοιπόν, περιλαμβάνονται διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων και το όνομα του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Κυβέρνηση Καραμανλή, του κ. Ευάγγελου Αντώναρου. Πώς σχολιάζετε αυτή τη διεύρυνση, όπως εκτιμάται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα πρώην στελέχη της κεντροδεξιάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ψηφοδέλτια, αλλά καμιά πενηνταριά θέσεις είναι ακόμα κενές. Άρα δεν εξήγγειλε οριστικά ψηφοδέλτια.

Εμείς ανακοινώσαμε οριστικά ψηφοδέλτια καλύπτοντας όλες τις θέσεις των υποψηφίων με πάρα πολλούς νέους ανθρώπους. Τους βλέπετε, εξάλλου, πολλές και πολλούς υποψήφιους και εδώ στις Περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, την Α’ και τη Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, με πολλές γυναίκες, πολλές νέες γυναίκες, πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά, άνθρωποι οι οποίοι θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων μας.

Τώρα, δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι μάλλον γέλιο προκάλεσαν οι κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο, συμπεριλαμβάνουν τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που επέστρεψε, διότι τελικά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον «Πολακισμό» εκφράζει, και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του, καθώς και μία σειρά από άλλους υποψηφίους που τι να σας πω, περισσότερο σε «λούμπεν» ψηφοδέλτια με παραπέμπουν, παρά σε ψηφοδέλτιο κόμματος το οποίο θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον μεσαίο χώρο και να προβάλει το κόμμα αυτό ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Να σας αφήσουμε να πάτε στο ΕΚΕΤΑ. Προφανώς θα ξαναέρθετε στη Θεσσαλονίκη μιας και θα είναι και η εκλογική Περιφέρεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά και θα ξανάρθω και θα ήθελα παρακαλώ μέσα από τη συχνότητά σας να δώσετε και λίγο έμφαση σε αυτά τα οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αν έχω ένα λεπτό από το χρόνο σας, θα μιλήσουμε για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο το οποίο θα χτιστεί στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ένα πολύ σημαντικό έργο, ώστε να αντικαταστήσουμε, επιτέλους, το παλιό «Θεαγένειο» μ’ ένα υπερσύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Θα μιλήσουμε για τις δέκα νέες πρότυπες σχολικές μονάδες, από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ που δρομολογεί τις δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουμε για την επέκταση του Προαστιακού -μιας και με ρωτήσατε για τα μέσα σταθερής τροχιάς στη Δυτική Θεσσαλονίκη- για να αξιοποιήσουμε γραμμές οι οποίες ήδη υπάρχουν και να διευκολύνουμε μετακινήσεις και προς τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Θα μιλήσουμε για τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού, οι οποίοι υπάρχουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, για το νέο πάρκο «Παύλου Μελά» όπου ήδη γίνονται σημαντικές εργασίες.

Θα μιλήσουμε για το στρατόπεδο «Ζιάκα», άλλη μία αναξιοποίητη έκταση, την οποία θέλουμε να κάνουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας.

Γνωρίζετε ότι δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στα θέματα της στέγης. Άρα, θέλουμε στον χώρο αυτό να έχουμε ένα συγκρότημα προσιτής στέγης, που θα συνδυάζει χώρους πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και εμπορίου μαζί με σύγχρονες ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες.

Έχουμε πάρα πολλά να πούμε, λοιπόν, ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της σημερινής μου περιοδείας. Θέλω να τα αναδείξω όπως σας είπα και φυσικά θα ξαναβρεθώ παραπάνω από μία φορά στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς από τη στιγμή που και επίσημα θα διαλυθεί η Βουλή, θα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς μας.
Και, βέβαια, τώρα, να το τονίσω και αυτό, ξεκινάω την επίσκεψή μου με το ΕΚΕΤΑ, ένα υποδειγματικό ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, αξιολογείται συχνά ως το καλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, όπου γίνεται πάρα πολύ σοβαρή, ανταγωνιστική εφαρμοσμένη έρευνα. Είναι η Ελλάδα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε, αυτή που εκφράζεται μέσα από τις δράσεις του ΕΚΕΤΑ.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας και να ευχηθώ Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Δημοσιογράφος: Καλή Ανάσταση. Θα τα πούμε και από κοντά σύντομα.