Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM 107.7 και στις Έφη Παφίτου και Βιργινία Δημαρέση

Δημοσιογράφος: Παρακαλώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεια σας, γεια σας.

Δημοσιογράφος: Γεια σας, το όνομά σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή ισχυριζόσασταν ότι δεν ακούω τοπικά ραδιόφωνα και σας άκουγα λίγο πριν πάω να μιλήσω στον Εύοσμο, είπα να σας πάρω και να σας πω μία καλημέρα. Να σας πω ότι στον Εύοσμο δεν έβρεχε καθόλου, ούτε χαλάζι είχαμε, ούτε τίποτα. Είχαμε ένα πολύ ωραίο άνοιγμα και είχαμε μία πολύ ωραία εκδήλωση.

Δημοσιογράφος: Μου κάνετε πλάκα; Ποιος με πήρε τηλέφωνο και μου κάνει πλάκα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθόλου δεν σας κάνω πλάκα.

Δημοσιογράφος: Αυτή η φωνή είναι η φωνή του κ. Μητσοτάκη νομίζω.

Δημοσιογράφος: Είστε ο Πρωθυπουργός, είστε ο κ. Μητσοτάκης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ίδιος. Δεν σας έχω πει ότι παίρνω τηλέφωνα στα τοπικά ραδιόφωνα γιατί πάντα φροντίζω να ακούω αυτά τα οποία λέτε;

Δημοσιογράφος: Βέβαια Πρωθυπουργέ μου, μα εγώ ήξερα ότι είστε εδώ και λέω, δεν μπορεί, ακούει τόσα ραδιόφωνα, μια φορά στην εκπομπή μου δεν θα πάρει τηλέφωνο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ορίστε, να που πήρα.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ, λοιπόν, που μας ακούτε. Πώς περάσατε στον Εύοσμο, για πείτε μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν ωραία στον Εύοσμο, είχε πολύ κόσμο. Όπως ξέρετε είναι ένας Δήμος με πολλά προβλήματα και ένας από τους λόγους που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη σήμερα είναι να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Έχουμε εξαγγείλει μία σειρά από σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούμε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ήταν μια ευκαιρία -φυσικά και στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει- να μιλήσω με πολίτες, να μοιραστώ μαζί τους κάποιες σκέψεις, να ευχηθώ καλό Πάσχα και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη, γιατί προφανώς θα υπάρξουν αρκετές ακόμα πριν τις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Πότε θα ξανάρθετε, Πρόεδρε, να πάρουμε ομπρέλα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή το λες αυτό μπορώ να σου πω από τώρα ότι η τελική μας συγκέντρωση θα γίνει σε εξωτερικό χώρο και να είσαι απολύτως σίγουρη ότι δε θα βρέχει, οπότε δεν χρειάζεται να έχεις ομπρέλα μαζί σου.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, πολύ χαίρομαι γι΄ αυτό. Να ρωτήσω κάτι άλλο Πρωθυπουργέ; Να σας ρωτήσω το εξής: τελικά θα πάτε σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα; Γιατί εγώ θέλω να σας ομολογήσω κάτι, εγώ επειδή ήρθατε εδώ στον Status και δώσατε μία πολύ ωραία συνέντευξη όταν πρωτοανοίξαμε στον Δημήτρη Βενιέρη και τη Βιργινία Δημαρέση, λέω να μην τον καλέσω εγώ τον Πρωθυπουργό στην εκπομπή μου. Εγώ κυνηγάω τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έρχεται, δεν ξέρω γιατί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ήρθα πάντως, έστω και τηλεφωνικά έστω και για λίγο.

Δημοσιογράφος: Εσείς ήρθατε και σας ευχαριστώ και απροειδοποίητα κιόλας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων.

Από εκεί και πέρα όμως θέλω να σας θυμίσω, επειδή επιμένει ο κ. Τσίπρας πολύ σε debate, ότι έχουμε κάνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή. Η Βουλή, εξάλλου, είναι ο χώρος στον οποίο διασταυρώνουμε, θα έλεγα, τα επιχειρήματά μας και τα πολιτικά μας ξίφη.

Δημοσιογράφος: Σωστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε νομίζω ότι οι πολίτες δε γνωρίζουν πια τις δικές μου θέσεις ή τις θέσεις του κ. Τσίπρα.

Νομίζω ότι επειδή έχουν και την ευκαιρία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να συγκρίνουν τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό με τον τέως Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε μία τετραετία από το 2015 ως το 2019, εγώ άλλη μία τετραετία από το 2019 μέχρι το 2023, νομίζω ότι οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα και θα έλεγα αρκετά αβίαστα.

Αλλά επειδή η κρίση του ελληνικού λαού είναι αυτή η οποία τελικά καθορίζει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, εμείς μέχρι τις εκλογές θα προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, θα μιλάμε γι΄ αυτά που έχουμε κάνει, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε.

Θα θυμίσω στους πολίτες ότι ήμασταν συνεπείς στις βασικές μας δεσμεύσεις, τις προεκλογικές, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν, διότι η Ελλάδα σήμερα παρά τις δυσκολίες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019.

Δημοσιογράφος: Εγώ πάντως Πρόεδρε, επειδή είναι μεσημέρι, εμένα μου αρέσουν πολύ αυτά που λέτε, αλλά στη δική μου εκπομπή θα ήθελα να σας κάνω και μια άλλη ερώτηση γιατί εγώ λίγο το χαλαρώνω μετά τον Βουλαρίνο εδώ. Επειδή είναι μεσημέρι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, το κατάλαβα αυτό, ναι.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς, το χαλαρώνω λίγο..

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρχίζω και ανησυχώ, για πείτε μου λοιπόν.

Δημοσιογράφος: Επειδή είναι μεσημέρι και πεινάμε εμείς τώρα, πεινάσαμε κι εγώ και η Βιργινία, φαντάζομαι και εσείς θα πεινάσατε, Πρόεδρε, δεν πεινάσατε τέτοια ώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ πείνασα πρέπει να σας πω και κατευθύνομαι..

Δημοσιογράφος: Πού θα πάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατευθύνομαι τώρα σε ένα Κέντρο Συμβουλευτικής γιατί ένα από τα ζητήματα τα οποία είμαι σίγουρος ότι και εσείς αναδεικνύετε είναι τα ζητήματα της κακοποίησης των γυναικών και του τρόπου με τον οποίο όλοι πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε ένα φαινόμενο το οποίο σίγουρα προϋπήρχε αλλά τώρα έχει έρθει στην επιφάνεια, ενδεχομένως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Και μετά θα βρεθώ στην ανακαινισμένη Στοά Μοδιάνο για να δω μια ιδιωτική επένδυση σημαντική η οποία έχει γίνει στην πόλη, από τις πολλές που δρομολογούνται σε μια πόλη η οποία πια βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος. Θέλω να σας πω ότι όλες οι ενδείξεις που έχουμε για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι εξαιρετικές. Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει πια προορισμός από μόνη της ως city break όλο το χρόνο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το πιστοποιείτε και εσείς και φαντάζομαι και οι πολλοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό.

Δημοσιογράφος: Αλήθεια είναι αυτό.

Δημοσιογράφος: Πριν σας θέσει το φλέγον ερώτημα η Έφη Παφίτου γιατί άλλα έχει στο μυαλό της η Έφη, άλλα εγώ, είναι λογικό…

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό ταιριάζουμε άλλωστε.

Δημοσιογράφος: Να σας κάνω μια ερώτηση αν μπορείτε να απαντήσετε σύντομα, γιατί καταλαβαίνω ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος σας, για τις εξελίξεις με το θέμα του Αρείου Πάγου, γιατί είχαμε σήμερα και την παραίτηση του κυρίου Τζανερίκου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ και για το ζήτημα αυτό στον Εύοσμο. Κοιτάξτε να δείτε: H κυβέρνηση φέρνει μια πρόσθετη τροπολογία η οποία θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα όλου του τμήματος του Αρείου Πάγου να πάρει τη σχετική απόφαση και να κρίνει, με βάση το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει, κατά πόσο μια οργάνωση της οποίας ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος ουσιαστικά για εγκληματικές πράξεις, μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση και η αυριανή τελευταία μέρα της Βουλής, μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όλοι θα κριθούν τελικά από τις επιλογές τους.

Μού είναι αδιανόητο, σάς το λέω ειλικρινά, να μην καταφέρουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό τείχος άμυνας απέναντι στην προοπτική να επιστρέψουν εγκληματίες στο κοινοβούλιο. Τους πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Καλώ, λοιπόν, και από τη δική σας συχνότητα όλα τα κόμματα και ειδικά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία έχει μια τελείως ακατανόητη στάση, να αναθεωρήσει την άποψή της. Να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους δικαστές να πάρουν αυτή τη σημαντική απόφαση.

Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι έχουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο οι δικαστές πρέπει να εφαρμόσουν. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, Πρόεδρε, είπε ότι δεν θα ψηφίσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαπράττει μέγιστο λάθος. Και, βέβαια, λυπάμαι που θα το πω, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δείχνει σαν να μην θέλει τελικά να πετύχει αυτό το οποίο θέλουμε όλοι. Αυτό είναι να αποκλείσουμε τη Χρυσή Αυγή από τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές. Αλλά, θέλω να θυμίσω κιόλας, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί εκλεκτικές, θα έλεγα, σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

Μαζί είχαν ψηφίσει και στην προηγούμενη Βουλή, ουσιαστικά το 2014, μαζί ψήφισαν για να μην μπορέσουμε τότε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διαλυθεί η Βουλή για να πάμε στις πρόωρες εκλογές. Χωρίς να θέλω να κάνω οποιαδήποτε ταύτιση, θέλω να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή είναι στιγμή μέγιστης δημοκρατικής ευθύνης για όλους.

Η αυριανή ψηφοφορία είναι κρίσιμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ απόσχει και τελικά ο Άρειος Πάγος δεν επιτρέψει, την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή, τότε αναρωτιέμαι τι θα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά.

Δημοσιογράφος: Αυτό το ρωτήσαμε το πρωί σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ακριβώς και η δική μου απορία κύριε Πρωθυπουργέ. Να κλείσουμε με κάτι πιο χαλαρό; Γιατί και εσείς κάποια στιγμή θα φάτε εδώ Θεσσαλονίκη, έχετε φάει και άλλες φορές εδώ τα δικά μας τα ωραία. Οι εκλογές δεν ξέρω αν θα είναι ντέρμπι. Η κουζίνα Αθήνα – Θεσσαλονίκη γαστρονομία είναι ντέρμπι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Θεσσαλονίκη έχει καταπληκτική κουζίνα και κάθε φορά που έρχομαι εδώ, χαίρομαι πάρα πολύ γιατί βλέπω ότι αναπτύσσεται και εξελίσσεται όλο ένα και περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ θέλω να σας ρωτήσω πάντως, γιατί θα σκάσω, συγγνώμη για το θα σκάσω, θα κάνω μπαμ και σας βάζω και το αγαπημένο σας τραγούδι από κάτω. Έχουμε καινούργιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αυτό είναι όντως αγαπημένο τραγούδι και χαίρομαι πάρα πολύ για τους λάτρεις ενός σπουδαίου συγκροτήματος της ροκ, τους Guns N’ Roses οι οποίοι θα έρθουν μετά από πάρα-πάρα πολύ καιρό στην Αθήνα και πάλι.

Δημοσιογράφος: Μην μου πείτε ότι θα πάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά και θα πάω.

Δημοσιογράφος: Θα με πάρετε μαζί σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε τελειώσει με τις εκλογές και εφόσον όλα πάνε καλά, θα αναζητούμε κάποιες ανάσες ξεκούρασης και διασκέδασης. Θα πρέπει να σας αφήσω γιατί είμαι ήδη στον επόμενο προορισμό μου.

Δημοσιογράφος: Ένα δευτερόλεπτο, κ. Πρωθυπουργέ. Δεν ρώτησα όμως. Επειδή εγώ θα σας πρότεινα, εάν γίνει το debate να κάνετε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα ένα πιάτο ντολμαδάκια, γιατί σας τρόλαρε λίγο για τα ντολμαδάκια και ήθελα να ρωτήσω, επειδή εσείς τα έχετε φάει από τα καλύτερα χέρια, από την αείμνηστη μητέρα σας. Η σύζυγός σας κάνει ντολμαδάκια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κρύβω τις γαστρονομικές μου προτιμήσεις. Η σύζυγός μου προσπαθεί φιλότιμα, η αλήθεια είναι. Η συνταγή είναι γνωστή, είναι σε καλό δρόμο, αυτό μπορώ να σας πω.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλό δρόμο.

Δημοσιογράφος: Καλή συνέχεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεια σας. Ευχαριστώ πολύ.