Ενημερωτικό σημείωμα για τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, για τον συντονισμό των δράσεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες ενέργειες αποκατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θoδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει το ισχυρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της, μια πρωτοφανή θεομηνία η οποία έχει πλημμυρίσει έκταση τριπλάσια αυτής του «Ιανού».

Θέλω, καταρχάς, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τις μεγάλες μου ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους εθελοντές μας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρωτοφανή προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε πρώτο χρόνο, προκειμένου να σώσουν ζωές και να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες από χωριά τα οποία είναι στην κυριολεξία βυθισμένα στο νερό.

Πρώτη μας προτεραιότητα για τις επόμενες μέρες θα είναι ακριβώς αυτή: να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να απομακρύνουμε τους συμπολίτες μας από μέρη στα οποία ενδεχομένως να κινδυνεύουν, είτε από αέρα είτε χρησιμοποιώντας λέμβους είτε ειδικά οχήματα του στρατού. Ήδη, όπως γνωρίζετε, επιχειρούν 15 ελικόπτερα σε αυτή την προσπάθεια και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας διαρκώς και θα ενισχύονται.

Το καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις βροχές και προς τις καταιγίδες, όμως έχουμε ακόμη προβλήματα στη Λάρισα και στην απόληξη του Πηνειού, καθώς ακόμη κατεβαίνουν νερά από τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί. Οπότε απαιτείται ακόμα η μέγιστη δυνατή εγρήγορση, και προφανώς οι συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Άμεσα ξεκινάει και η δρομολόγηση της διαδικασίας της αποκατάστασης των ζημιών και κυρίως της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε ήδη από σήμερα στις περιοχές όπου μπορούμε να παρέμβουμε.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να δουν γρήγορα την ανακούφιση την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν τις ζωές τους, να φτιάξουν τα σπίτια τους, να μπορούν να παρέμβουν στην οικοσκευή τους και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν.

Ταυτόχρονα έχω, ήδη, εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες να διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη την οποία η πατρίδα μας αξίζει να λάβει σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, την κα von der Leyen, προκειμένου να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη και η ευρωπαϊκή αρωγή να μη μένει στα λόγια, αλλά να εκδηλώνεται στην πράξη.

Έχουμε, επίσης, εκκινήσει τις διαδικασίες συνομιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για να μπορούμε να κάνουμε άμεσα τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη ζημιά.

Θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση, μία ακόμα πρόκληση, για την πατρίδα μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε εδώ και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά τα οποία η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε.

Ευχαριστώ πολύ.