Δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας ευχηθώ, καταρχάς, κυρία Πρόεδρε, καλή Σαρακοστή. Καθώς ολοκληρώθηκε ένας έντονος μήνας σημαντικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και υλοποίησης εμβληματικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε ήδη δεσμευθεί προεκλογικά, η προσοχή μας στρέφεται πάλι στα θέματα της καθημερινότητας. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και ότι σταματάμε την προσπάθειά μας.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα. Συμπεριλαμβάνω σε αυτά και το βρεφικό γάλα, όπου πια οι μειώσεις ξεπερνούν το 15%. Και βέβαια, θέλω να επαναλάβω ότι οι έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία της αγοράς συνεχίζονται αμείωτοι και ότι το μήνυμα το οποίο εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σαφές: δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας πάνω σε ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Γι’ αυτό και τα πρόστιμα τα οποία έχουν μπει, όπως έχετε δει, είναι σημαντικά και θα εξακολουθούμε να ελέγχουμε με αυστηρότητα την αγορά, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλες είναι, θα εφαρμόζουν τον νόμο, έτσι όπως έχει ψηφιστεί.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε και τις σημαντικές μας παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους. Βρίσκομαι πολύ τακτικά, όπως ίσως έχετε δει, σε νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας της χώρας, τα οποία απολαμβάνουν το όφελος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα κτήρια των νοσοκομείων μας, στον εξοπλισμό τους, έτσι ώστε βήμα-βήμα να μπορούμε να πούμε ότι χτίζουμε αυτό το νέο ΕΣΥ, το οποίο όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες προσδοκούν. Τονίζω ότι και αυτή είναι μια διαρκής και συνεχής προσπάθεια, θέλω να επισημάνω όμως την πολύ μεγάλη συνεισφορά, και πάλι, του Ταμείου Ανάκαμψης και εν γένει των ευρωπαϊκών πόρων σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και το λέω, βέβαια, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναδεικνύουμε απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και του στείρου ευρωσκεπτικισμού τη θετική πλευρά της Ευρώπης και το πόσο ωφελημένη είναι η χώρα μας, ειδικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς λαμβάνουμε, κατά κεφαλήν, το μεγαλύτερο ποσοστό πόρων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Θα ήθελα να σταθώ και λίγο στα θέματα της ασφάλειας και ειδικά της εικόνας που υπάρχει στα πανεπιστήμιά μας. Όπως είδατε, υπήρξαν οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι οι παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές και η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, στους φοιτητές, στους καθηγητές, έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι εντός ή εκτός πανεπιστημίου που επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε χώρο βίας και σε χώρο στείρων συγκρούσεων -και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία, θα το ξαναπώ αυτό, των πρυτανικών αρχών, οι οποίες και αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους. Θα το πω όπως το αισθάνομαι, δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψη και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στη προφανή κίνηση, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή η οποία επιδεικνύεται μερικές φορές στην πατρίδα μας για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Τέλος, θέλω να σταθώ και λίγο στα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία. Είχα και πάλι μια αναλυτική συζήτηση και με τους αγρότες της περιοχής, αλλά και με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα. Καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά η ανάγκη να στρέψουμε στρατηγικά το βλέμμα μας στη Θεσσαλία, με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα θωρακίσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα και θα μας επιτρέψουν να διαχειριζόμαστε καλύτερα τους υδάτινους πόρους, οι οποίοι δυστυχώς φθίνουν τα τελευταία χρόνια. Παρά την τεράστια καταστροφή την οποία έφερε ο «Daniel», το υδατικό δυναμικό της Θεσσαλίας δυστυχώς βαίνει μειούμενο.

Στεκόμαστε κοντά στους αγρότες μας, ικανοποιούμε τα αιτήματά τους τα οποία θεωρούμε ότι είναι δίκαια. Ψηφίστηκε ήδη η διάταξη η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να κλειδώσουν χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για μία δεκαετία. Συζητούμε μαζί τους τον μόνιμο τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο δίκαια κριτήρια και να ωφελούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες πρωτίστως. Σε μια εποχή όπου τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα μονοπωλούν την ευρωπαϊκή συζήτηση, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, αναγνωρίζοντας από τη μία ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει, από την άλλη εκφράζοντας ξεκάθαρες επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία ενδεχομένως να είχε μέχρι σήμερα δρομολογηθεί, διότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας δυσβάσταχτες υποχρεώσεις, οι οποίες συρρικνώνουν συχνά το εισόδημά τους και καθιστούν τελικά βραχυπρόθεσμα τον ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα μη ανταγωνιστικό.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, το θέμα της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφορά την κοινωνική συνοχή. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στα θέματα της υγείας. Ιδίως σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σύνολο, πρέπει οι παρεμβάσεις που γίνονται να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε πάντα να ενισχύεται η δημόσια υγεία, που είναι πολύ σημαντικό αγαθό.

Στο θέμα της ακρίβειας, παρακολουθώ και εγώ τις κινήσεις, το έχουμε ξανασυζητήσει άλλωστε, όσο λειτουργούν οι ελεγκτικοί και οι κυρωτικοί μηχανισμοί οδηγούν στην αναγκαστική, έστω, συμμόρφωση, εάν αυτή δεν είναι εκούσια με τη νομιμότητα, όπως θα έπρεπε. Αλλά είναι πολύ σημαντικοί και αυτοί για την κοινωνική συνοχή, για τα νοικοκυριά και την ευημερία τους.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημοκρατίας είναι η καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων, από όλους όμως. Και πράγματι πρέπει να γίνονται πολλές φορές σταθμίσεις στο κατά πόσο η απόλαυση των δικαιωμάτων από μια μερίδα συμπολιτών μας έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των δικαιωμάτων για τους υπόλοιπους. Και εκεί νομίζω ότι είναι οι δύσκολες σταθμίσεις που πρέπει να κάνουν όλα τα αρμόδια όργανα και η πολιτεία τελικά να εφαρμόζει τη νομιμότητα.

Στη Σλοβακία, που επισκέφθηκα πρόσφατα, συζητήσαμε και το θέμα των ευρωεκλογών. Όλοι έχουμε μια ανησυχία και ελπίζουμε για το καλύτερο, όσον αφορά το αποτέλεσμα, με την έννοια ότι θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που βοηθούν το κοινωνικό σύνολο, οι δημοκρατικές δυνάμεις. Πολλά επηρεάζονται και θα επηρεαστούν από τις εκλογές αυτές, βλέπω για παράδειγμα ότι η αγροτική πολιτική επηρεάζει το ουκρανικό. Συγκρούσεις ανακύπτουν σε πολλά άλλα ζητήματα, για τα οποία οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι κρίσιμες.