Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη. Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κύριε Δήμαρχε, να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία. Να πω για ακόμα μια φορά πόσο χαίρομαι που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και μας δίνεται η ευκαιρία για πρώτη φορά να συναντηθούμε εντός του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε ήδη αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία, όπως θεσμικά έχουμε την υποχρέωση με τον Δήμαρχο της συμπρωτεύουσας.

Και, βέβαια, νομίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι ήδη ορατά. Και εγώ ως ένας βουλευτής μεν Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά και άνθρωπος που έρχεται στην πόλη κάθε μήνα, πιστεύω ότι βλέπω ήδη μια ουσιαστική διαφορά στα θέματα της καθαριότητας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε μια έκτακτη χρηματοδότηση από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και ένα σχέδιο συγκεκριμένο, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος της Θεσσαλονίκης.

Καθώς είστε στην αρχή της θητείας σας, είμαστε και εμείς στην αρχή της δεύτερης τετραετίας, πιστεύω ακράδαντα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια τεράστιων αλλαγών για τη Θεσσαλονίκη προς το καλύτερο.

Μόλις σήμερα βρεθήκαμε στο αμαξοστάσιο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία ήδη αρχίζουν και κινούνται στα πρώτα δρομολόγια προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι 110 λεωφορεία, μέχρι τον Ιούνιο όλα θα κυκλοφορούν. Μιλάμε για το 1/3 των λεωφορείων της πόλης, υπερσύχρονα, αθόρυβα, με κλιματισμό, με ράμπες για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Το Μετρό, μετά από πάρα πολλές ταλαιπωρίες, είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι θα δοθεί προς χρήση στους Θεσσαλονικείς πριν τα τέλη του έτους.

Και βέβαια, να επισημάνω το γεγονός ότι στην πόλη υπάρχει μια μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα από τον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο στη φιλοξενία, αλλά στην καινοτομία, στην υγεία, πέριξ της πόλης σε σημαντικές υποδομές μεταποίησης. Και αυτό κάτι λέει για το πώς όλοι αντιλαμβάνονται το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Νομίζω ότι έχουμε λόγο να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Και να πω, χαίρομαι κιόλας γιατί η πόλη δεν πρέπει να κοιμήθηκε πολύ το βράδυ, τουλάχιστον οι πιο πολλοί, πολλοί εν πάση περιπτώσει, για να μην μπω και εγώ σε αυτή τη συζήτηση, χάρηκαν για το πρωτάθλημα.

Εγώ χαίρομαι γιατί είχαμε ένα εξαιρετικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τελικά κέρδισε το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα και το πρωτάθλημα ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό αυτό για την πόλη.

Αλλά σήμερα το πρωί η πόλη ήταν καθαρή, το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι δούλεψαν το βράδυ για να φροντίσουν να διαχειριστούν τα γλέντια τα οποία έγιναν χθες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε:

«Η χαρά είναι μεγάλη και θέλω πλέον με την πρώτη ευκαιρία ως Δήμαρχος να ευχαριστήσω για τη βοήθεια, την υποστήριξη σε δύο πράγματα που σας τα ζήτησα πριν αναλάβω και ήδη έχουν υλοποιηθεί.

Αναφέρομαι στο θέμα της ενίσχυσης για την καθαριότητα και τη βραδινή αποκομιδή. Ήδη το σχέδιο εφαρμόζεται και νομίζω ότι θα διαπιστώσετε και τη διαφορά στην εικόνα της πόλης σε ό,τι αφορά την καθαριότητα.

Και το δεύτερο, που ήθελα να σας το ανακοινώσω σήμερα, η παρέμβασή σας για την Πλατεία Ελευθερίας, όπου εγώ σας υποσχέθηκα ότι στο πρώτο τετράμηνο θα είμαστε έτοιμοι. Ήδη έχουμε ανάδοχο, o οποίος στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να ανακοινωθεί. Μόλις σε τέσσερις μήνες το έργο δημοπρατήθηκε και νομίζω πως, αν δεν έχουμε τις γνωστές ανταγωνιστικές διαδικασίες, τον Οκτώβριο μπορεί να θεμελιωθεί η Πλατεία Ελευθερίας μετά από πολύ καιρό προσπάθειας».

Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η θεσμική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του Δήμου της Θεσσαλονίκης αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας. Έχουμε μέχρι στιγμής δρομολογήσει μια σειρά από δράσεις που φαίνεται ήδη να έχουν ένα σημαντικό αποτύπωμα για την πόλη.

Χαίρομαι για την εικόνα της καθαριότητας. Παρουσιάζει μια σημαντική βελτίωση. Οπότε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που δίνουμε στον τομέα αυτόν πιάνουν τόπο».

«Οι συνολικές δράσεις που αναπτύσσουμε στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο στον Δήμο αλλά και στο ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα, μας κάνουν πολύ αισιόδοξους, γιατί εντός αυτής της κυβερνητικής θητείας, και σε μεγάλο βαθμό τα έργα συμπίπτουν με τη δική σας θητεία, αλλά μιλάμε πια στο τέλος της τετραετίας αυτής για μια άλλη πόλη ως προς την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η θεσμική συνεργασία μας και με τον Δήμο και με την Περιφέρεια είναι εξαιρετική και νομίζω ότι έχοντας κάνει μια σωστή κατανομή του ποιος κάνει τι, όλοι εργαζόμαστε για το καλό της Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Θεόφιλο και επισκέφθηκε την έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων της Μητρόπολης.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις συλλογές, που φιλοξενούν περισσότερα από 10.000 εκθέματα από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Αντιτορπιλικό «Βέλος», όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση αποκομμάτων εφημερίδων, βιβλίων και φωτογραφιών που αποτυπώνουν την αντιδικτατορική του δράση.

Μετά την ξενάγηση ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Το “Βέλος” είναι ένα ιστορικό πλοίο, ταυτισμένο με τον αντιδικτατορικό αγώνα, και από τη στιγμή που ήρθε στη Θεσσαλονίκη το έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γιατί το πλοίο αυτό πρέπει να παραμείνει εδώ.

Και σε συνεννόηση με το Υπουργείο, το οποίο αμέσως και συμφώνησε, έχει ληφθεί η κυβερνητική απόφαση το “Βέλος” να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και αναζητείται απλά το μόνιμο σημείο του ελλιμενισμού του, ώστε να είναι απολύτως ασφαλές αλλά και εύκολα επισκέψιμο. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους φορείς της πόλης.

Αλλά χαιρόμαστε πολύ που θα συνεχίσει αυτό το ζωντανό μουσείο, το οποίο έχει ταυτιστεί με πολύ σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, να είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Συγχαρητήρια και σε όλο το πλήρωμα και στον κυβερνήτη για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο συντηρείται, διότι, όπως μας είπε, έχουν κατασκευαστεί συνολικά 174 και επιζούν μόλις τέσσερα, εκ των οποίων τα τρία είναι στην Αμερική και το ένα είναι το “Βέλος”».