Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η πρώτη αποστολή του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου.

Όπως γνωρίζετε, οι τρεις πολιτικές οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές, για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κα von der Leyen, για την Προεδρία του Συμβουλίου για 2,5 χρόνια, όπως ορίζουν οι Συνθήκες, τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον Antonio Costa και για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την Πρωθυπουργό της Εσθονίας, την κα Kaja Kallas.

Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει, στη συνέχεια, η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κας von der Leyen. Είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μήνα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η Στρατηγική Ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκεί χαίρομαι, διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία, με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας.

Ένα κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει και τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία.

Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας, όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου-φάρου, θα έλεγα, το οποίο θα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, σε μία εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα.

Ερώτηση εκτός μικροφώνου από δημοσιογράφο

Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η συζήτηση αυτή θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως γνωρίζετε, οι τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους. Πρέπει να τονίσω ότι πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Πιστεύω είναι σαφές ότι θα ωφεληθούμε, ως Ευρώπη, εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία σύντομα.

Πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητήσουμε τη Στρατηγική Ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα αξιώματα και το ποιος θα τα αναλάβει, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ευρωπαίους πολίτες, ζητήματα όπως η μετανάστευση, ιδίως η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Όλα αυτά είναι ζητήματα που τίθενται στη Στρατηγική Ατζέντα, σημαντικές προτεραιότητες που θα αποτυπωθούν στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Ερώτηση εκτός μικροφώνου από δημοσιογράφο

Τρεις πολιτικές οικογένειες συζητήσαμε και εκπονήσαμε μια πρόταση. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση. Πρόκειται για μία πρόταση που αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Να επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται για μια κλειστή διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποκλείσουμε ή να προσβάλουμε οποιονδήποτε. Προσωπικά σέβομαι πολύ τη Giorgia Meloni, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταπιαστούμε με όλα αυτά τα ζητήματα και τους προβληματισμούς στις συζητήσεις που θα έχουμε. Σας ευχαριστώ.