Αντώνης Σαμαράς

0
Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς (*23 Μαΐου 1951) γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Πύλο της Μεσσηνίας. Το 1970, αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο Amherst College της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ το , και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα διοίκησης επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Υπήρξε ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του 1977 σε ηλικία 26 ετών, ώντας έτσι ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου. Τον Ιούλιο του 1989 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, θέση την οποία διατήρησε και μετά την ανάληψη του αξιώματος του Πρωθυπουργού από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μετά τη διαφωνία του με τον τότε Πρωθυπουργόγια το χειρισμό του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1992.

Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους παραιτήθηκε από βουλευτής, αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και το 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη. Παρέμεινε αρχηγός του κόμματος μέχρι τη διάλυσή του το 2004.

Τη χρονιά εκείνη επανήλθε στη Νέα Δημοκρατία, με τους συνδυασμούς της οποίας εξελέγη Ευρωβουλευτής και το 2007 Βουλευτής Μεσσηνίας. Τον Ιανουάριο του 2009 διορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού. Το 2009 εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ και έγινε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς (της τελευταίας έως τον Ιούνιο του 2013) και ο Αντώνης Σαμαράς διετέλεσε Πρωθυπουργός από τις 20 Ιουνίου 2012 έως τις 26 Ιανουαρίου 2015. Παραμένει μέχρι σήμερα βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.