Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής

0
Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής (*14 Σεπτεμβρίου 1956) γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ιστορία της διπλωματίας στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Από το 1987 έως το 1989 άσκησε τη δικηγορία ενώ συνεργάστηκε και με το περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και υπήρξε υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989. Εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 1989 στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το 1997 εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ.

Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού. Μετά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του 2007, ορκίστηκε εκ νέου Πρωθυπουργός, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις εκλογές του 2009 και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Παραμένει μέχρι σήμερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή συνδέθηκε με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών, την εκπόνηση σχεδιασμού για την ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.