Λουκάς Παπαδήμος

0
Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος (*11 Οκτωβρίου 1947) γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) από όπου αποφοίτησε το 1970. Το 1972 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στα οικονομικά, την οποία ολοκλήρωσε το 1978.

Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης και αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993). Το 1993 διορίστηκε Υποδιοικητής και τον επόμενο χρόνο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένοντας στη θέση αυτή ως το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Παράλληλα με την επαγγελματική ακολούθησε και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Την περίοδο 1975-1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εκλέχθηκε καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ από το 2017 διατελεί πρόεδρος της.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την προεδρία της μεταβατικής κυβέρνησης μετά από συμφωνία του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, και του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργου Καρατζαφέρη. Η θητεία του Λουκά Παπαδήμου συνδέθηκε με την απομείωση του δημόσιου χρέους που κατείχαν ιδιώτες, γνωστή ως PSI, και τη σύναψη της δεύτερης δανειακής σύμβασης.