Ξενοφών Ζολώτας

0
Ξενοφών Ζολώτας

Ο Ξενοφών Ζολώτας (*26 Απριλίου 1904 – †10 Ιουνίου 2004) γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λειψία, και οικονομικά στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία ενώ το 1931 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ξενοφών Ζολώτας επέδειξε πλούσιο συγγραφικό έργο, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Το 1952 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κατέλαβε κορυφαίες θέσεις σε ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τη Νομισματική Επιτροπή και την Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης. Ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνεισέφερε καθοριστικά στη Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ το 1962, σύμφωνα με την οποία η χώρα κατέστη το πρώτο συνδεδεμένο κράτος με την κοινότητα.

Για πρώτη φορά ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα ως Υπουργός Συντονισμού σε υπηρεσιακή κυβέρνηση το 1952. Το ίδιο χαρτοφυλάκιο ανέλαβε εκ νέου στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Από τις 23 Νοεμβρίου 1989 ως τις 11 Απριλίου 1990 διετέλεσε Πρωθυπουργός, επικεφαλής Οικουμενικής Κυβέρνησης που στήριξαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.